Składniki:
1 kg polędwicy wieprzowej,
2 szt. zupy cebulowej w proszku,
- szczypta vegety,
- szczypta pieprzu,
- 2 kostki Knorra majerankowe (ostatnio bardzo trudno je dostać ), ale jeśli ich nie ma toszczypta majeranku i 2 ząbki czosnku,
- 4 szt. grubszych plastrów salami,
- 1 mała śmietana kremówka.
Jak przyrządzić?
Polędwicę kroimy na grubsze plasry, następnie rozbijamy lekko, przykrywamy plastrami salami, zasypujemy wszystkimi składnikami, oprócz śmietany zalewamy jedną szklanką wody i odstawiamy na 2 godziny.
Po namoczeniu wstawiamy na kuchenkę wlewamy śmietanę i gotujemy, aż polędwica zmięknie - ok. 40 min.
Uwagi:
Ja czasami dodaję jeszcze jedną śmietanę, ale nie zawsze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | DOMKA |