Sk艂adniki:
- 70 dkg schabu,
- 20 dkg boczku wedzonego,
- 20 dkg dobrej kielbasy,
- kiszone ogorki,
- koncentrat pomidorowy,
- cebulka,
- czerwone wino,
- 艣mietanka,
- s贸l,
- papryka ostra i s艂odka,
- vegeta, maka, maslo, wolowina na rosol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Gotujemy rosol z wolowiny ,musi byc esencjonalny, przelewamy do wiekszego garnka , schab kroimy w paski i podsmazamy na ostrym ogniu mieszajac, kroimy boczek i smazymy na tym samym tluszczu, kroimy kielbase i tak samo podsmazamy, kroimy ogorki i tez podsmazamy. Uwaga - kolejnosc jest wazna! Wszystkie produkty po po podsmazeniu pezekladamy do garnka z rosolem ,ktory stoi caly czas na malym ogniu.Paste pomidorowa dodajemy bezposrednio do zupy. przyprawy sol, papryka , vegeta.Z maki i masla robimy zasmazke , dodajemy do zupy , na sam koniec dodajemy tylko lekko zeszkolona cebulke ,samobojcy moga dodac smietanke i tuz przed podaniem dodajemy czerwone wytrawne wino.
Potrzebne przybory:
Duzy garnek, ostry noz, deska, checi, brak nadwagi!
Jak podawa膰?
Z buleczka.
Uwagi:
Wazne jest zeby samzac poszczegolne produkty nie zlewac tluszczu do zupy- wszystko smazymy na tym samym tluszczu , ewentualnie uzupelniajac jego ilosc ,w przepisie do smazenia jest uzyty smalec .Nalezy zachowac kolejnosc schab, boczek ,kielbasa,ogorek .Ilosc ogorkow zalezy od naszego indywidualnego gustu , jak bardzo "kwasna " ma byc zupa. Wszystkie produkty kroimy w paski.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | bardzo du偶o |
Autor | xurquell |