Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 20 dkg pieczarek,
- 2 duże ząbki czosnku,
- papryka zielona i czerwona (po kawałku),
- 1 cebula,
- 15 dkg sera zółtego,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Piersi umyć i rozbić jak na kotlety (może być dosyć cienko), posypać solą, pieprzem i odstawić. Osobno bardzo drobno posiekać pieczarki, cebulę, czosnek i paprykę, ser zetrzeć na tarce. Na patelni usmażyć tylko pieczrki z cebulą (oczywiście przyprawić solą i pieprzem). Rozłożyć filety i na całej ich długości kłaść usmażone pieczarki z cebulą, surową paprykę, czosnek i żółty ser. Następnie zwinąć piersi (delikatnie jak gołąbki) i gdzie trzeba wbić wykałaczkę, aby roaldka się nie otworzyła. Tak przygotowane zawijańce panierować (dość grubo) w bułce tartej i jajku. Smażyć na dobrze rozgrzanym, głebokim tłuszczu.
Jak podawać?
Podawać do frytek, ryżu, ziemniaków i rozmaitych surówek. Smacznego!
Uwagi:
Przy panierowaniu radzę dużo delikatności, gdyż roladki są skłonne do rozsypywania się. Gruba panierka powoduje, że stają się one bardzo zwięzłe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Agusia |