Składniki:
- schab,
- śliwki węgierki,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec),
- jarzynka lub inna vegeta.
Jak przyrządzić?
w rondlu rozgrzewamy łyzkę smalcu i wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone na połówki śliwki węgierki. Dusimy na małym ogniu około pół godziny, od czasu do czasu miesając, doprawiamy sos, do smaku pieprzem solą papryką vegetą itp. gotujemy jeszcze okolo 5 minut, w razie konieczności dodajemy odrbinę wrzącej wody, sos na tym etapie powinien mieć gęstość ciasta na naleśniki.
Na patelni smażymy lekko rozbity schab( bez panierownia i przyprawinia, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczy, żeby zrobila się chrupiąca skórka, a póżniej dosmażamy na mniejszym ogniu, raz tylko przewracając na patelni. Schab przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu około pół godziny, do zredukowania się sosu o 50%.
Jak podawać?
Podajemy z kaszą gryczaną lub smażonymi ziemniakami. Pyszne...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | oczak |