Schab ze śliwkami po rosyjsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- schab,
- śliwki węgierki,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec),
- jarzynka lub inna vegeta.

Jak przyrządzić?

w rondlu rozgrzewamy łyzkę smalcu i wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone na połówki śliwki węgierki. Dusimy na małym ogniu około pół godziny, od czasu do czasu miesając, doprawiamy sos, do smaku pieprzem solą papryką vegetą itp. gotujemy jeszcze okolo 5 minut, w razie konieczności dodajemy odrbinę wrzącej wody, sos na tym etapie powinien mieć gęstość ciasta na naleśniki.
Na patelni smażymy lekko rozbity schab( bez panierownia i przyprawinia, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczy, żeby zrobila się chrupiąca skórka, a póżniej dosmażamy na mniejszym ogniu, raz tylko przewracając na patelni. Schab przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu około pół godziny, do zredukowania się sosu o 50%.

Jak podawać?

Podajemy z kaszą gryczaną lub smażonymi ziemniakami. Pyszne...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
Autoroczak

Schab ze śliwkami po rosyjsku: Podobne przepisy

Schab ze śliwkami po rosyjsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy