Składniki:
Na 2 osoby:
- dwie torebki ryżu,
- dwie duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- masło,
- dwie kostki bulionu warzywnego bądź z kury,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Na dużej ilości masła (4 porządne łyżki), w głebokim garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę i dobrze popieprzyć. Kiedy cebula już będzie dochodziła do siebie, dodać starty czosnek oraz wsypać ryż. Całość zeszklić intensywnie mieszając. W międzyczasie zagotować lekko ponad 1 litr wody i wrzucić do niej kostki bulionu, wywarem zalać ryż z przyprawami. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania około 20 minut, tj do momentu wchłanięcia przez potrawę wywaru.
Uwagi:
Pod koniec gotowania warto dodać pokrojone w kostkę np surowe pieczarki, nadadzą specyficzny smak potrawie. Posypać dużą ilością swieżej natki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Bartek |