Risotto neapolitańskie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Na 2 osoby:
- dwie torebki ryżu,
- dwie duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- masło,
- dwie kostki bulionu warzywnego bądź z kury,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Na dużej ilości masła (4 porządne łyżki), w głebokim garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę i dobrze popieprzyć. Kiedy cebula już będzie dochodziła do siebie, dodać starty czosnek oraz wsypać ryż. Całość zeszklić intensywnie mieszając. W międzyczasie zagotować lekko ponad 1 litr wody i wrzucić do niej kostki bulionu, wywarem zalać ryż z przyprawami. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania około 20 minut, tj do momentu wchłanięcia przez potrawę wywaru.

Uwagi:

Pod koniec gotowania warto dodać pokrojone w kostkę np surowe pieczarki, nadadzą specyficzny smak potrawie. Posypać dużą ilością swieżej natki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Przybliżony koszt20 zł
AutorBartek

Risotto neapolitańskie: Podobne przepisy

Risotto neapolitańskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy