Składniki:
- 2 słoiki pieczarek marynowanych,
- kilka ogórków konserwowych,
- puszka kukurydzy,
- puszka zielonego groszku,
- papryka konserwowa,
- kawałek pora (biała część) lub cebula,
- 3-4 jajka,
- kawałek żółtego sera,
- majonez (najlepiej "Kielecki"),
- musztarda,
- vegeta,
- przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, słodka i ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Pieczarki odsączyć na sitku i grubo pokroić (smak drobno pokrojonych pieczarek "niknie" w sałatce). Umytego pora lub cebulę pokroić (pora w półtalarki, cebulę w kosteczkę). Dodać uprzednio odsączoną kukurydzę i groszek. Pokroić w kostkę ogórki i paprykę i odsączyć. Ugotowane na twardo jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać majonez (niezbyt dużo) i musztardę (zależnie od upodobań) oraz vegetę i przyprawy.
Uwagi:
Ważne jest, aby dobrze odsączyć z zalewy pieczarki, kukurydzę, groszek oraz ogórki i paprykę (już po pokrojeniu). Zalewa w połączeniu z majonezem wygląda raczej nieapetycznie...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Kuchara |