Zioła do sałatek
DAMIESA • dawno temuWarzywne sałatki lubią chyba wszyscy. Co robić, gdy z czasem zaczyna nam w ich smaku czegoś brakować? Jakie oryginalne przyprawy możemy użyć, by wydobyć ich głębię? Odpowiedź jest prosta: aromatyczne zioła! Dzięki nim każda sałatka zyskuje zupełnie nowego smaku.
Mięta – reguluje trawienie i pomaga przy przeziębieniach. Świetnie pasuje do sałatki greckiej. Składniki jakich potrzebujesz to zatem: ser feta, pomidory, ogórek zielony i sałata lodowa. Mięta doskonale smakuje także w zestawieniu z ziemniakami, jogurtem i szczypiorkiem.
Tymianek – leczy przeziębienia i wzmacnia układ krwionośny. Zioło to dobrze smakuje w połączeniu z cebulką, jajkami, fasolą szparagową i majonezem.
Rzeżucha – jest bogata w witaminę C, zatem uszczelnia naczynia krwionośne. Przygotuj sałatkę z sera żółtego, szynki, rzodkiewki i majonezu, i dodaj do całości rzeżuchę. Nadaje się ona także do dekoracji wielkanocnych jajek w majonezie jako zamiennik poszatkowanego szczypiorku.
Melisa – wykazuje działanie uspokajające. Ten typ zioła sprawdzi się w przypadku sałatek owocowych. Zmieszaj połówki winogron z poszatkowanym jabłkiem i orzechami włoskimi, a całość wzbogać smakiem melisy. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
Natka pietruszki– bogata jest w kwas foliowy, dlatego jej spożywanie jest polecane kobietom w ciąży. Natkę pietruszki możesz dodawać bez ograniczeń do sałatek warzywnych. Warto wypróbować i przygotować sałatkę na bazie ryżu i pomidorów, jaj, ogórka i majonezu z dodatkiem natki lub tej mięsnej z makaronem, selerem, serem żółtym.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze