Hodowanie ziół
KAROLINA • dawno temuZima nie sprzyja tworzeniu kolorowych kompozycji na talerzu. Nawet jeśli pokusimy się o zakup warzyw i krajowych owoców, nie zawsze smakują one najlepiej, a świadomość, że ich hodowla pozostawia wiele do życzenia, nie przekonuje do sięgania po nie. Poza tym nieraz odstrasza nas cena danych produktów nadających potrawie kolor i smak. Zamiast wydawać krocie na nasycone nawozami i konserwantami warzywa oraz owoce, znacznie lepiej nadawać aromat i smak potraw, korzystając ze świeżych ziół. Umiejętne dodawanie ich do dań, a także właściwa hodowla pozwolą ci na cieszenie się ich właściwościami przez okrągły rok. Nie trać czasu oraz pieniędzy i już teraz zobacz, jakie zioła powinnaś wybrać oraz w jaki sposób powinno się je hodować. Dzięki temu nie tylko twoje potrawy będą wyglądały i pachniały apetycznie, ale także ich wartości odżywcze będą znacznie lepsze.
Zastosowanie ziół w kuchni
Zioła w kuchnia stanowią jeden z nieodzownych elementów licznych potraw. Cześć z nich znamienna jest dla naszej rodzimej tradycji kulinarnej, podczas gdy inne stosowane są przede wszystkim do tworzenia dań włoskich, francuskich albo azjatyckich. Kiedy staniesz się szczęśliwą posiadaczką świeżych ziół w kuchni, będziesz mogła eksperymentować z przeróżnymi ich kompozycjami. Poza tym, o czym większość z nas zapomina,świeże zioła posiadają szereg właściwości odżywczych, a zwłaszcza witamin i minerałów. Poza tym większość z nich posiada właściwości lecznicze i nierzadko wspomaga trawienie ciężkich, a także tłustych potraw. Zioła w doniczkach świetnie zastępują domowe kwiaty i mogą funkcjonować jako praktyczne dekoracje naszego domu. Samodzielne hodowanie ziół w kuchni ma także inne zalety. Zaliczyć trzeba do nich przede wszystkim ciągłą dostępność. Bez względu na pogodę panującą za oknem możemy z nich cały czas korzystać bez jakichkolwiek ograniczeń. Obok tego, do danego dania dodajemy ich tyle, ile potrzebujemy, bez ryzyka, że pozostała część opakowania ulegnie zepsuciu. Po zapoznaniu się z różnym zastosowaniem ziół w kuchni, warto dowiedzieć się, w jaki sposób najlepiej jest je hodować.
Zioła w doniczkach
W zależności od tego, jakie zioła zdecydujemy się hodować, różne będą ich wymagania związane z dostarczaniem wody, a także wyborem miejsca najlepszego do rośnięcia. Zanim zdecydujemy się na ich zakup, trzeba zastanowić się nad tym, jakie zioła najczęściej goszczą na naszych talerzach, chociaż istnieją takie, które są uniwersalne. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim miętę, szczypiorek lub lubczyk. Często na naszych talerzach goszczą także: oregano, bazylia, majeranek, tymianek oraz rozmaryn.
Po wyborze odpowiednich sadzonek dobrze jest umieścić je w glinianych doniczkach. Zioła zazwyczaj lubią miejsca nasłonecznione, dlatego większość z nas słusznie wybiera dla nich miejsca na południowych parapetach. Bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Nie oznacza to, że zioła potrzebują dużo wody. Ważne, aby podlewać je niewielką ilością, ale za to dość często. Przestrzegając tych zasad, będziemy cieszyły się niezwykłym smakiem i aromatem ziół przez okrągły rok.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze