Przygotuj domową nutellę!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuSłodki krem czekoladowo-orzechowy na kromce chrupiącego chleba to przysmak międzypokoleniowy – posmakuje i dziecku, i dziadkowi. Nie musisz kupować go w sklepie. Równie dobrze możesz przygotować ten przysmak sama. W ten sposób zadbasz, aby zawierał jedynie składniki najwyższej jakości. Sprawdź, jak przygotować domową nutellę!
Składniki domowej nutelli
Aby przygotować około 2 szklanki masła czekoladowo-orzechowego, będziesz potrzebować:
- 1 i ¼ szklanki orzechów laskowych,
- 2 szklanek wody,
- 3 łyżek sody oczyszczonej,
- 150 g pokruszonej mlecznej czekolady,
- 150 g pokruszonej ciemnej czekolady,
- 6 łyżek śmietany kremówki,
- 1 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżki niesłodzonego kakao,
- 2 łyżek cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Pamiętaj, że chociaż słodka nutella jest dość kaloryczna, zawiera także zdrowe orzechy laskowe, które są doskonałym źródłem witamin E, PP i C, a także cynku i potasu. Wspomagają one koncentrację, układ nerwowy i dodają energii. Pomogą ci również w problemach ze snem. Jeżeli chodzi o czekoladę, nie tylko sprawi ona, że twój organizm napełni się endorfinami, ale także, zdaniem naukowców, złagodzi ból.
Przepis na domową nutellę
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż orzechy laskowe na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut, przekręcając co ok. 5 minut. Następnie zagotuj 2 szklanki wody w sporym garnku. Przygotuj oddzielną miskę z zimną wodą. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, dodaj do niej 3 łyżki sody oczyszczonej, a następnie orzechy. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i włóż orzechy do miski z zimną wodą. Następnie obierz je ze skórki i zmiel blenderem lub robotem kuchennym na gładką pastę. Powinno ci to zająć ok. 5 minut.
Następnie, do masy dodaj cukier, masło, kakao w proszku, sól i ekstrakty. Miksuj składniki przez ok. 1–2 minuty. Roztop w jednym naczyniu obie czekolady i śmietanę kremówkę. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Dodaj masę czekoladową do reszty składników i dokładnie zmiksuj. Przenieś krem do słoiczków i przechowuj w lodówce do 7 dni. Stojąc w chłodzie, nutella stwardnieje, dlatego przed podaniem ustaw ją na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze