2 sprawdzone pomysły na bezmięsne curry
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMasz dość nudnych, zimowych połączeń, takich jak kotlet, ziemniaki i surówka? Nie możesz już patrzeć na zapiekanki i gulasze? Wypróbuj przepis na wegetariańskie curry, które wprowadzi nieco świeżości do twojej kuchni. Poniżej znajdziesz dwa oryginalne przepisy na aromatyczne danie dla całej rodziny.
Aromatyczne curry z makaronem
Chociaż większości z nas curry kojarzy się z ryżem, z powodzeniem możesz przyrządzić je w połączeniu z ulubionym makaronem. Sprawdź jak.
Składniki:
- 800 g ciecierzycy,
- 1–2 łyżki koncentratu z tamaryndowca zmieszane z ½ szklanki wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 szklanki cebuli pokrojonej w długie paski,
- 1 łyżka świeżego, zmielonego czosnku,
- 2 szklanki sosu pomidorowego,
- 1 łyżka świeżego, zmielonego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 łyżeczki sproszkowanego curry,
- 1 łyżeczka zmielonego kminku,
- sól i pieprz,
- kolendra i/lub zielona cebulka,
- 400 g makaronu (najlepiej długiego).
Umieść duży garnek na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i cebulę. Dopraw solą. Gotuj, mieszając, dopóki cebula nie zacznie brązowieć. Następnie dodaj czosnek i gotuj, dopóki nie zacznie wydzielać zapachu. Dodaj kurkumę, curry, kminek i pieprz cayenne. Wymieszaj i dodaj tamaryndowiec, sos pomidorowy, ciecierzycę i imbir. Gotuj mieszankę na wolnym ogniu. W miarę potrzeb dopraw solą. Ugotuj makaron, odcedź i umieść na talerzu. Następnie pokryj go przyrządzonym sosem oraz kolendrą i/lub zieloną cebulką.
Wegetariańskie curry
Poniżej znajdziesz kolejny przepis na curry bez mięsa, tym razem jednak z ryżem. Przekonaj się, czy to ciekawe połączenie warzyw i przypraw przypadnie do gustu i tobie.
Składniki:
- 2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków,
- 2 szklanki posiekanych różyczek kalafiora,
- 1 duża cebula pokrojona w plastry,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka kminku,
- ½ łyżeczki nasion kopru,
- 1 łyżeczka świeżego, zmielonego imbiru,
- 400 g ciecierzycy,
- 1 duży, pokrojony na części pomidor,
- 1 sos pomidorowy (ok. 220 g),
- 1 łyżka soli,
- 2 szklanki groszku,
- 1/3 szklanki posiekanej kolendry,
- ½ szklanki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/8 łyżeczki płatków czerwonej papryki,
- 2 łyżki sproszkowanego curry,
- ½ szklanki bulionu warzywnego.
Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj słodkie ziemniaki i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i dodaj paprykę, curry, kminek, cynamon, koper i imbir. Gotuj przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj kalafior, cebulę, bulion, cieciorkę, sól, pomidora i sos pomidorowy. Przykryj i gotuj przez 10 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ryżem, łyżką jogurtu greckiego i odrobiną kolendry.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze