Dietetyczny obiad
KAROLINA • dawno temuNiezbyt udany początek kalendarzowej wiosny już za nami. Nie pozostaje nam nic innego jak mieć nadzieję, że pogoda się poprawi i w końcu będziemy mogły wyeksponować swoje piękne, szczupłe i wysportowane ciało. Masz wrażenie, że jedynym twoim zadaniem będzie ukrywanie niedoskonałości wyglądu? Naturalne jest, że nasze ciało na zimę zaczyna gromadzić zapasy, by wraz z nadejściem wiosny uzyskać poprzednią wagę. Jeżeli wydaje ci się, że nie ma w tym stwierdzeniu choć odrobiny prawdy, przeczytaj poniższy artykuł. Przecież wraz ze wzrostem temperatury panującej na zewnątrz każdy z nas ma ochotę na nieco inne jedzenie niż zupa kapuśniak, golonka bądź ciężkostrawne kotlety mielone. Razem z wiosną także w naszych upodobaniach kulinarnych zaczyna dominować zieleń. Przechadzając się między straganami, trudno oprzeć się widokowi świeżej rzodkiewki, marchewki, pomidorom albo szczypiorkowi. Wykorzystaj swój apetyt i najlepszy w roku moment, aby rozpocząć mądre odchudzanie.
Mądre odchudzanie
Słuchając innych, odnosimy wrażenie, że każdy z nas choć raz był na jakiejś diecie, która miała zmienić wygląd jego sylwetki. Największą grupę osób stanowią te, które chciałyby się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Jednakże znaleźć można i takie, które pragną przybrać na wadze. Bez względu na to, jaki cel zamierzamy osiągnąć swoim jedzeniem, powinniśmy pamiętać, aby odchudzać się z głową. Mądre odchudzanie wcale nie jest zadaniem tak prostym, jak ograniczanie jedzenia do niezbędnego minimum. Polega ono przede wszystkim na regularnym dostarczaniu organizmowi niezbędnych do jego właściwego funkcjonowania substancji. Z tego też powodu, odchudzając się, powinniśmy zwrócić uwagę, czy nasza dieta zapewni nam odpowiednią ilość witamin, węglowodanów, soli mineralnych czy tłuszczu, właściwą dla naszego wieku i stanu zdrowia. Chcąc zgubić kilka zbędnych kilogramów, musimy nie tylko zmienić częstotliwość sięgania po jedzenie, lecz także mieć szczególne baczenie na jego jakość. Zupełnie bez sensu jest spożywanie obiadu, które zaspokaja całe nasze dzienne zapotrzebowanie energetycznie i daje nam niewiele cennych składników odżywczych. Lepiej jest wybrać obiad dietetyczny, co wcale nie oznacza, że jest on mniej smaczny albo sycący. Czasami kilka prostych trików pozwala nam przygotować bez wysiłku różne ciekawe dietetyczne potrawy. Przeczytaj poniższą część artykułu, a być może znajdziesz odpowiadający ci pomysł na dietetyczny obiad.
Dietetyczne obiady
Jednym z najbardziej popularnych pomysłów na dietetyczny obiad jest faszerowana mięsem wieprzowym i ryżem zapiekana papryka. Jest to przepis dość prosty, jego wykonanie nie zajmie ci wiele czasu. Poza tym zamiast mięsa możesz dodać do papryki inne warzywa czy ser feta.
Dietetyczne obiady wcale nie muszą być tak bardzo różne od tradycyjnych przepisów. Czasami wystarczy, że przygotowując ulubione spaghetti, zamiast zwykłego makaronu damy pełnoziarnisty, sól zastąpimy ziołami, a wybierając mięso, zwrócimy uwagę, aby było chude. Co więcej, wystarczy zjeść mniejszą porcję, bo tylko ciągła dieta ma jakikolwiek sens.
Chcesz zrobić dietetyczny obiad? Koniecznie zacznij używać grillowanej patelni. To właśnie ona pomoże ci przygotować grillowanego kurczaka, rybę, a nawet warzywa bez konieczności dodawania do nich dodatkowej porcji tłuszczu.
Niezwykle prostym sposobem na dietetyczne obiady jest również gotowanie na parze. Wystarczy, że do garnka włożysz kawałek mięsa i warzywa, a po chwili będziesz miała gotowy posiłek.
Bardzo dobrym pomysłem w trakcie odchudzania jest jedzenie zup. Posiadają one niewielką ilość kalorii, zwłaszcza gdy nie zdecydujemy się na ich zabielenie. Czy istnieje coś lepszego niż krem z groszku, zupa marchewkowa albo klasyczna pomidorówka? Zupy te są nie tylko zdrowe, lecz również świetnie zaspokoją nasz głód.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze