Tarta z budyniem
KAROLINA • dawno temuPieczenie ciast jest jedną z przyjemniejszych czynności, jakie zdarza się nam wykonywać w kuchni. Niestety coraz częściej jednak rezygnujemy z robienia własnych ciast albo ciasteczek, sięgając po te już gotowe, których aromat roztacza się w sklepach, gdzie codziennie robimy zakupy. Nawet kiedy chcemy zrobić coś słodkiego na deser, nie zawsze mamy pojęcie, w jaki sposób to przygotować. Powoduje to, że sięgamy po dostępne półprodukty, które wystarczy tylko wymieszać i ewentualnie dodać jakieś składniki. Takie postępowanie niesie ze sobą ryzyko tego, że nie do końca wiemy, co trafia na nasze talerze. Jeżeli chcesz mieć pewność, że w jedzonym przez ciebie cieście nie ma żadnych sztucznych barwników i konserwantów, powinnaś je od początku do końca zrobić sama. Dość łatwym przepisem na ciasto jest receptura przygotowywania tarty z budyniem. Czytając poniższy artykuł, nie tylko dowiesz się, jak zrobić budyń, ale także poznasz przepis na tartę z budyniem.
Jak zrobić budyń?
Nawet przygotowanie tak prostego deseru jak budyń jest nam jeszcze bardziej ułatwiane. Otóż obecnie możemy sięgać nie tylko po specjalne mieszanki, które należy połączyć z mlekiem, masłem oraz cukrem. Jakmożemyzrobić budyń w inny sposób? Czasami wystarczy sięgnąć po już gotowy deser zamknięty w plastikowym pojemniku, innym razem wystarczy gotowy proszek wymieszać z zimnym mlekiem. Jednak wcale nie oznacza to, że budyniu nie możemy przygotować sami. Przepis na budyń jest dość prosty, a jego przyswojenie będzie pierwszym krokiem do tego, by zrobić wyśmieniteciasto z budyniem. Wystarczy tylko, że na bazie 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 0,5 l mleka uzyskamy odpowiednią konsystencję, której smak i zapach możemy urozmaicać cukrem, cynamonem, wanilią albo innymi przyprawami. Budyń ten przyrządzany jest w sposób analogiczny do tego, jaki przedstawiany jest na opakowaniach gotowych półproduktów. Dla potrzeb zrobienia tarty z owocami i budyniem wystarczy, że do naszego przepisu dodamy 2 łyżki cukru oraz odrobinę laski wanilii. Następnym etapem jest zrealizowanie kolejnych kroków przepisu na tartę z budyniem. Okazuje się, że w ciągu niecałej godziny możemy przygotować pyszne ciasto.
Przepis na tartę z budyniem
Do przygotowana tarty z budyniem będziesz potrzebowała:
- 10 dag masła,
- 1 żółtka,
- 200 g mąki,
- cukru waniliowego,
- szczypty soli,
- 2 bananów,
- budyniu przygotowanego na bazie powyższego przepisu.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać i zagnieść razem z masłem, żółtkiem, cukrem i solą. Kiedy już to zrobimy, owijamy ciasto w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do posmarowanej masłem formy i pieczemy je w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Następnie ciasto wyjmujemy i przyrządzamy budyń. Banany obieramy i kroimy w krążki. Układamy je na cieście i wylewamy na nie masę budyniową. Ciasto jest gotowe po wystygnięciu. Ozdobić je możemy startymi wiórkami czekoladowymi. Świetnie sprawdza się także w zestawieniu z lodami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze