Tarta cytrynowa - przepis na pyszność
OLIWKA . • dawno temuTarta cytrynowa – przepis na to ciasto odmieni twój dzień. Jeszcze się nie zdarzyło, by człowiek jedzący pyszność się nie uśmiechnął, więc jeśli chcesz poprawiać sobie nastrój, to do dzieła. Świeży cytrynowy kolor będzie świetnie wyglądał w taki szary, ponury dzień. Spraw, by w domu zaświeciło słońce.
Przygotuj:
- 40 dag mąki
- 11 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
A na nadzienie do tarty:
- 6 jajek
- 1, 5 szklanki cukru pudru
- starą skórkę i sok z 4 cytryn
- cukier puder
1. Najpierw ciasto na tartę. Posiekaj masło z mąką, dodaj łyżkę wody, żółtko i cukier. Zagnieć ciasto, a następie rozwałkuj je tak, by pasowało do formy o średnicy 30 cm.
2. Wypełnij formę ciastem, nakłuj je widelcem, przykryj pergaminem i piecz kwadrans w temperaturze 180 stopni C.
3. Pora na nadzienie do tarty. Wbij jajka do rondla i dodaj do nich cukier. Podgrzewaj masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
4. A teraz czas, by powstała masa cytrynowa. Do mieszanki dodaj więc skórkę i sok z cytryn. Gotuj i mieszaj tak długo, aż masa zacznie gęstnieć.
5. Tarta cytrynowa już prawie gotowa. Wlej teraz masę na ciasto i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. Pamiętaj, że masa musi się ściąć. Przed podaniem pysznego ciasta cytrynowego, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze