Ciasto cytrynowe
KAROLINA • dawno temuPodejmując problematykę jedzenia, mamy do czynienia z ogromną różnorodnością, w której na podstawie wyłącznie własnych doświadczeń trudno jest się odnaleźć. Obserwując gusta nasze i naszych bliskich, możemy jednak zaobserwować, że niektóre dania czy produkty cieszą się ogromną popularnością bez względu na okazję i miejsce, w którym przebywamy. Z drugiej strony pojawiają się natomiast potrawy, które nie zawsze zyskują uznanie, a ich jedzenie uznawane jest za kwestię smaku. Do tejże grupy zaliczyć można przede wszystkim dania dość egzotyczne, jak owoce morza, ale również takie, o których często mówi się, że trzeba do nich dorosnąć, czego przykładem mogą być chociażby śledzie z cebulą. Oczywiście ciągłe poszukiwanie nowych wyzwań kulinarnych i udoskonalanie znanych przepisów jest jak najbardziej wskazane, jednakże przeprowadzanie eksperymentów nie zawsze jest właściwe, gdy zapraszamy gości bądź przygotowujemy okolicznościowy posiłek. W takim przypadku najlepiej jest sięgnąć po receptury dań znanych i lubianych. Przykładem tego typu potrawy jest ciasto cytrynowe. Zobacz, w jaki sposób się je przyrządza, a także poznaj pomysły na inne domowe ciasta.
Domowe ciasta
Co prawda, idąc do pobliskiej cukierni, możemy zaoszczędzić dość dużo czasu i wysiłku wkładanego w pieczenie domowych ciast, jednakże takie postępowanie posiada również wiele wad. Oczywiście komfortem jest to, że bez żadnych przeszkód wybieramy interesujące nas ilości sernika na zimno albo tortu śmietankowego o każdej porze dnia i nocy. Jednakże kupowanie gotowych wypieków pozbawia nas satysfakcji mającej źródło w samodzielnym ich przygotowaniu oraz towarzyszącego mu aromatu potrafiącego złamać nawet największego przeciwnika deserów. Brak czasu przestanie być dla nas wytłumaczeniem, kiedy postaramy się przygotować proste ciasta. Znacznie lepiej jest bowiem upiec ciasto drożdżowe albo ptysie, niż kupować wytworne torty śmietankowe pełne konserwantów i w wyraźny sposób odbijające się na naszym portfelu. W dodatku sprawdzone przepisy na ciasta za każdym razem przyniosą ci sukces, a z czasem zdobywane doświadczenie będzie kolejnym krokiem wtajemniczenia w sekrety prawdziwej kuchni. Jednym z takich prostych i łatwych w przyrządzeniu wypieków jest cytrynowe ciasto. Jeżeli nigdy nie miałaś odwagi, aby coś samodzielnie upiec, zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich to wyjątkowe ciasto z cytryną. Wystarczy, że będziesz podążała za kolejnymi krokami poniższego przepisu na ciasto cytrynowe.
Przepis na ciasto cytrynowe
Do upieczenia ciasta cytrynowego będziesz potrzebowała:
- 230 g masła,
- 3 szklanek mąki,
- 4 jajek,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypty soli,
- ¾ szklanki soku z cytryny,
- ¾ szklanki maślanki,
- startej skórki z 6 cytryn,
- 2,5 szklanki cukru pudru.
Masło oraz dwie szklanki cukru należy ubić mikserem na puszystą masę. Następnie do składników tych dodajemy, cały czas mieszając, jajka oraz skórkę z cytryn.
Sól, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną trzeba przesiać przez sitko i wymieszać. Kolejnym krokiem jest połączenie w oddzielnym pojemniku maślanki oraz soku z cytryn. Wszystkie produkty następnie należy wymieszać, aby powstała nam jednolita masa, którą następnie pieczemy w wysmarowanej blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40–45 minut.
Kiedy ciasto będzie już gotowe, przyrządź lukier poprzez rozpuszczenie w rondelku 0,5 szklanki soku z cytryny z taką samą ilością cukru pudru. Wystarczy, że ostygniętym lukrem polejesz powierzchnię ciasta.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze