Zupa cytrynowa
KAROLINA • dawno temu

Rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz, grzybowa to zestaw najczęściej jadanych przez nas zup. Biorąc pod uwagę, że przyrządzamy je codziennie, pomysły na nie mogą się skończyć już po tygodniu. Sprawę pogarsza fakt, że jedzenie zup jest bardzo wskazane, zwłaszcza dla tych, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów w zdrowy sposób. Warto zatem nie rezygnować z ich gotowania, a rozszerzyć dotychczasowy zbiór przepisów o nowe, czasami zaskakujące nas propozycje. Jedna z ciekawszych receptur dotyczy przyrządzania zupy cytrynowej. Jeżeli dziwi, lecz jednocześnie intryguje cię to zestawienie albo jeśli szukasz inspiracji w kuchni, przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak ją ugotować oraz co daje ci dodawanie tytułowego owocu do potraw.
Jedzenie cytryny
O tym, że jedzenie cytryny przynosi nam wiele korzyści dla zdrowia, wiedzą chyba wszyscy. Co więcej, można powiedzieć, że ten niezwykły owoc urósł nawet do rangi symbolu dobrego samopoczucia. I choć większość nas kojarzy smak cytryny ze skwaszoną miną, to ma ona szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach życia. Dzięki wspaniałemu aromatowi dodawana jest do wielu kompozycji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle chemicznym. Poza tym kwas w niej zawarty posiada zbawienny wpływ na urodę, o czym możesz przekonać się, czytając skład chociażby kremów wybielających przebarwienia. Nie ulega także wątpliwości, że cytryna jest owocem cytrusowym, bez którego trudno obejść się w kuchni. To właśnie ona odpowiedzialna jest w naszych drinkach za orzeźwiające właściwości. Sok z cytryny ratuje nas również przed nieprzyjemnym zapachem ryb. Innym zastosowaniem cytryny w kuchni jest skrapianie nią na przykład świeżo startych jabłek, by zapobiec ich ściemnieniu. Nie ulega również wątpliwości, że jej piękny aromat i specyficzny smak świetnie sprawdzają się podczas pieczenia ciast albo przygotowywania innych deserów. Doskonale komponuje się ona także z alkoholami, a zwłaszcza tequilą, trudno bowiem lepiej podkreślić jej specyficzny smak. Nie musisz uzupełniać niedoborów witaminy C, pijąc herbatę z omawianym owocem. Równie dobrze pomoże ci zwalczyć przeziębienie zupa cytrynowa z ryżem. Nie czekaj, aż zmorzy cię grypa i już teraz wypróbuj przepis na zupę cytrynową.

Jak ugotować zupę cytrynową?
Zanim przystąpisz do gotowania zupy cytrynowej, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:
- 2 l bulionu drobiowego,
- 50 g ryżu białego,
- 2 jajka,
- 60 ml soku z cytryny,
- świeżą miętę,
- sól,
- pieprz.
Krok 1
Do gotującego się bulionu dodaj surowy ryż i gotuj go pod przykryciem około 15 minut, aż zacznie być miękki.
Krok 2
Surowe jajka rozbij do oddzielnego naczynia i stopniowo dodawaj do nich sok z cytryny. Kiedy połączysz te składniki, cały czas mieszając, dodaj do nich niewielką ilość gorącego bulionu i mieszaj.
Krok 3
Zdejmij bulion z ognia i poczekaj, aż przestanie się gotować, a następnie, cały czas mieszając, dodawaj jajka. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól, jednak nie przesadzaj z ich ilością, aby nie zdominowały delikatnego smaku zupy. Przed podaniem ozdób ją kilkoma liśćmi świeżej posiekanej mięty.
Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze