Dipy – podstawa finger - party
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuŻadne finger – party nie może się obejść bez dobrych dipów. W końcu któż z nas nie lubi tych słodkich, kwaśnych, czy pikantnych kremów leżących w kokilkach w towarzystwie jarzyn, kabanosów, lub krakersów? To świetna przekąska, „w sam raz na raz”, jak zwykł mawiać mój przyjaciel. Zresztą, w Polsce sama idea dipów jest głęboko zakorzeniona. Już w średniowieczu, na stołach naszych przodków, do wędlin i gotowanych jarzyn podawano 'maczanki'…
Poniżej znajdziecie kilka przepisów na fantastyczne dipy. Wszystkie są nie raz wypróbowane i na pewno uatrakcyjnią Wasze przyjęcia. Smacznego!
Camembert dip
- Krążek sera camembert,
- 4 – 5 łyżek śmietany 18%,
- 100ml białego, wytrawnego wermutu,
- szczypiorek,
- sól, pieprz
Z sera zdejmujemy skórkę, po czym ucieramy go z wermutem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy zsiekanym szczypiorkiem.
Polecam używać do tego dipu dobrej klasy sera camembert. Najtańsze opcje mają stanowczo zbyt mało wyrazisty smak, by się nadawały. A gdy zapragniemy urozmaicenia – użyjmy smakowych wersji.
Dip miętowy
- 200ml jogurtu naturalnego,
- 200ml śmietany,
- pół pęczka świeżej mięty,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz, cukier
Miętę drobno siekamy. Następnie zalewamy ja jogurtem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Do śmietanydodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oraz szczyptę cukru. Gdy mięta z jogurtem już się przegryzą dodajemy do nich śmietanę z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Dip pomarańczowy
- 2 pomarańcze,
- 200ml majonezu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- sól, pieprz, cukier
Pomarańcze obieramy ze skórki i wydrążamy miąższ. Zachowujemy skórkę z jednego owocu. Z miąższu pozbywamy się pestek, po czym blendujemy go na gładką masę. Następnie dodajemy do niego śmietanę, musztardę, sól, pieprz i cukier. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby się przegryzł. W tym czasie skórkę z jednej pomarańczy sparzamy, filetujemy (pozbywamy się białych części), drobno siekamy i mieszamy z majonezem. Na koniec dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Dip koktajlowy
- 200ml jogurtu,
- 200ml majonezu,
- 100ml ketchupu,
- sok z całej cytryny,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, cukier,
- słodka i ostra papryka
Jogurt, majonez i ketchup dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie doprawiamy. Dekorujemy zsiekaną natką pietruszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze