Jajka w sosie musztardowym
KAROLINA • dawno temu

Życie bez niektórych dodatków byłoby naprawdę trudne. Istnieje wiele przypraw, które stanowią nieodłączny element naszej diety, choć nieraz nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę. Nawet nie mówiąc już o tak oszałamiających karierach, jaką odniosła chociażby sól, wskazać można wiele mniej oczywistych, ale również doniosłych przykładów. Warto zaznaczyć, że przyprawy w swojej naturalnej postaci rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan najlepiej smakuje po dodaniu do niego jabłka, śmietany i soku cytrynowego. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w wielu przypadkach. Obok różnych przypraw wskazać trzeba produkty, które powstały na ich podstawie. I tak, na bazie gorczycy produkowany jest jeden z robiących ogromną furorę dodatków, jakim jest musztarda. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, pozwalając wydobyć z nich naprawdę wyjątkowy smak. Jednakże w musztardzie kryje się znacznie więcej możliwości, niż nam się to na pierwszy rzut oka może wydawać. Otóż, korzystając z niej, z łatwością przygotujemy sos musztardowy do jajek. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób jego przyrządzania. Zanim to jednak nastąpi, warto dowiedzieć się o musztardzie czegoś więcej.
Rodzaje musztardy
Mało kto potrafi zachwycać się smakiem parówek na ciepło albo hot dogów bez choć odrobiny musztardy. Jednakże ta niezwykła przyprawa powstająca na bazie gorczycy posiada różnorakie zastosowania kulinarne. Bardzo dobrze komponuje się ona nie tylko z różnego rodzajami mięs, lecz także częstokroć podkreśla smak warzyw albo serów w sałatkach. Możliwości dodania omawianej przyprawy do dań zwiększają się wraz z uświadomieniem sobie, że wyróżnić można kilka rodzajów musztardy. Z jednej strony mamy tu do czynienia z odmiennymi gatunkami gorczycy, z jakiej jest wytwarzana, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim odmianę czarną oraz białą. Z drugiej natomiast różni się ona proporcją użytych składników, a także stopniem ich rozdrobnienia. I tak, wskazać można chociażby musztardę francuską z niemalże w całości zachowanymi ziarnami gorczycy czy też pikantną i ostrą musztardę Dijon. Jednym z najpopularniejszych rodzajów jest musztarda stołowa, a więc wytworzona na bazie białej gorczycy lekko pikantna. Bardzo dobrze sprawdza się ona w wielu przepisach. Zaliczyć do nich trzeba recepturę przyrządzania sosu musztardowego. Idealnie komponuje się on nie tylko z mięsem. Równie dobrze jako przystawkę możesz zaserwowaćjajko w sosie musztardowym. Nie wiesz, jak je zrobić? Przepis na sos musztardowy znajdziesz poniżej.

Przepis na jajka w sosie musztardowym
Do zrealizowania przepisu na jajka w sosie musztardowym będziesz potrzebowała następujących składników:
- 6–8 jajek gotowanych na twardo,
- 1 łyżki mąki,
- 1 łyżki masła,
- 4 łyżek musztardy stołowej,
- ¾ szklanki mleka,
- ¼ szklanki wody,
- soli,
- pieprzu,
- natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Na patelni należy roztopić masło, a następnie dodać do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż się delikatnie zrumieni. Następnie dodajemy mleko oraz wodę, mieszając do czasu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodajemy musztardę, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Teraz już tylko wystarczy polać obrane jajka sosem i posypać całość świeżą posiekaną pietruszką.
Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze