Hinduskie potrawy na bollywood party!
ISABELLE • dawno temuNie tak dawno byłam pierwszy raz w prawdziwej hinduskiej restauracji. I to, co tam zjadłam, przyprawiło mnie o zawrót głowy! Zdecydowanie, według mnie, to najlepsza kuchnia świata! Na powstanie współczesnej kuchni indyjskiej złożyło się wiele czynników. Indie są miejscem, gdzie spotykają się różne narodowości oraz kultury. Sposób odżywania ludności tego kraju w dużym stopniu formował się w zgodzie z wierzeniami religijnymi. A tajemnicą kucharzy indyjskich są przede wszystkim przyprawy! Kojarzycie barwne filmy – musicale, które zawsze kończą się happy endem? To Bollywood – dziś przedstawię kilka przepisów idealnych na hinduską imprezę!
Coś na początek
Prawdziwy indyjski obiad składa się z zakąski, zupy i dania głównego. Jako przystawkę proponuję pudding ryżowy.
Składniki:
- 75 g ryżu,
- 1,5 dl wody,
- 1,5 dl mleka,
- 175 g cukru,
- 2 ziarna zielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki wody różanej,
- 15 obranych migdałów,
- 25 g orzeszków pistacjowych,
- 50 g rodzynek,
- morele suszone,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przyrządzenia:
Zalać ryż wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzić nadmiar wody. Dodać do ryżu mleko i gotować na małym ogniu przez godzinę, aż do otrzymania jednolitej, kremowej masy. Często mieszać, aby ryż nie przywierał do garnka. Dodać cukier, pokruszony kardamon, posiekane migdały i orzeszki oraz rodzynki. Dobrze wymieszać. Przełożyć do małych miseczek, wstawić do lodówki, aby pudding stężał. Podawać przybrany pokrojonymi morelami posypanymi cynamonem.
Oprócz przystawki należy podać także zupę. Najlepiej w małych miseczkach, aby nie była bardzo sycąca. Warto też, aby była nieco ostra, gdyż ten smak pobudza żołądek, a tym samym apetyt. W tym zestawie będzie to indyjska zupa pomidorowa.
Składniki:
- puszka pomidorów,
- przecier pomidorowy,
- curry,
- 2 nieduże cebule,
- 1 papryczka ostra,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podobnie paprykę. W garnku średniej wielkości rozgrzać oliwę, wrzucić na nią warzywa i dusić ok. 5 minut, aż będą miękkie. Następnie wlać pomidory, przecier i ok. 200 ml wody. Dosypać curry. Zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż całość stanie się jednolitą masą. Podawać oczywiście na gorąco.
Indyjskie danie główne
Na danie, będące głównym punktem programu, wybrałam kurczaka tandoori z dodatkiem chlebków naan. Brzmi egzotycznie? I bardzo dobrze, bo tak właśnie ma być! Naturalnie cały sekret polega na odpowiednio wyważonych ilościach przypraw i pysznie przygotowanym mięsie. Zatem do dzieła!
Składniki na chlebek naan:
- 150 ml ciepłego mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 15 g świeżych drożdży,
- 450 g zwykłej pszennej mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju (plus jeszcze trochę do natłuszczenia miski),
- 150 ml płynnego jogurtu.
Składniki na kurczaka tandoori:
- 4 ćwiartki kurczaka (bez skóry),
- ¾ kubka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka garam masala (gotowa mieszanka przypraw),
- 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru,
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku,
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli,
- ¼ łyżeczki mielonej zmielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
- 1 łyżka soku z cytryn,
- 1 łyżeczka soli,
- kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego,
- 1 łyżka oleju,
- mieszanka liści sałaty i cząstki cytryn lub limonek do przybrania.
Sposób przyrządzenia chlebków:
Do miski wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru z rozdrobnionymi drożdżami. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15–20 minut – przez ten czas drożdże powinny się rozpuścić, a masa – pokryć pęcherzykami powietrza. Następnie należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do dużego naczynia lub po prostu do miksera, po czym dodać resztę cukru, przygotowany wcześniej rozczyn, olej, jogurt lub maślankę i mieszać aż do dokładnego połączenia składników. Ciasto należy wyrabiać ok. 10 minut, aby uzyskało gładką konsystencję. Następnie ukształtować kulę, którą najlepiej włożyć do miski dokładnie posmarowanej olejem i okryć folią albo nawilżoną ściereczką. Chlebek pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę lub dopóki nie zwiększy dwukrotnie swojej objętości. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na kształt kropli o wymiarze ok. 25 cm długości. Naany kłaść na rozgrzaną blachę i piec ok. 3 minut. Powinny się napuszyć i miejscami zezłocić, ale pozostać miękkie. Gorące chlebki po chwili owinąć w ściereczkę, w której powinny zostać, aż nie upieczemy wszystkich. Postępować tak samo z pozostałymi plackami i od razu podawać.
Sposób przyrządzenia kurczaka:
Najpierw należy wypłukać mięso i osuszyć je delikatnie czystą ściereczką. Każdą z ćwiartek trzeba głęboko naciąć i umieścić na talerzu. Jogurt wymieszać ze wszystkimi składnikami tworząc pastę do kurczaka, którą należy go pokryć i marynować przez 3 godziny. Następnie piekarnik nagrzewamy do 240°C i umieszczamy w nim kurczaka w naczyniu żaroodpornym, które można delikatnie posmarować olejem. Kurczaka należy piec przez 20–25 minut, dopóki nie nabierze równomiernego, brązowego koloru. Na koniec, gotowe danie przekładamy na półmisek i ozdabiamy cytryną, bądź też liśćmi sałaty.
Może wydaje się to wszystko nieco skomplikowane, ale dla efektu warto spędzić trochę czasu w kuchni! Polecam indyjskie dania – są najlepsze na świecie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze