Jak idealnie doprawić potrawę?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCo zrobić, aby potrawa z mdłej zamieniła się w wyrazistą? Doprawić! Słowo to jest koszmarem dla niedoświadczonych gospodyń domowych, które korzystając z gotowych przepisów kucharskich, często stają przed koniecznością „doprawienia do smaku” przygotowanych dań. Jak korzystać z przypraw, żeby wzbogacić smak potrawy, ale nie przesadzić?
Podstawowe przyprawy w kuchni
Wiele z nas uczy się gotować i właściwie doprawiać dania metodą prób i błędów. Z czasem dowiadujemy się, które przyprawy najlepiej dopełnią smak poszczególnych potraw. Istnieje jednak kilka prostych zasad i podstawowych składników, które pomogą nam opanować tę sztukę.
- Posól, ale nie przesól
Gdy nie wiesz, ile soli wymagać będzie przygotowywana potrawa, najpierw dodaj połowę porcji, którą uważasz za stosowną. Jeżeli danie wciąż będzie mdłe, dosypuj po odrobinie, aż poczujesz, że jest prawie dosolone. Jest to odpowiedni moment, aby wykorzystać pozostałe przyprawy, bo nie chodzi przecież o to, żeby jedzenie smakowało jedynie solą. W przypadku, gdy potrawę przesolisz, dodaj do niej skrobi, która złagodzi smak.
- Nie bój się octu
Kilka kropli soku z cytryny lub octu może sprawić, że nasze dania nabiorą aromatu. Często rezygnujemy z tych produktów, z obawy, że potrawa stanie się cierpka lub kwaśna. Jednak podobnie do soli, kwaśne składniki podkreślają smak pozostałych przypraw, podczas gdy same pozostają niewyczuwalne. Postaw na świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki, ocet (w szczególności sherry i czerwone wino), a także sosy na bazie octu. Najpierw dodaj niewielką ilość i w miarę potrzeby dolewaj kolejne porcje, za każdym razem kosztując dania.
Najważniejsze zasady gotowania
Często, pomimo że do dania dodajemy kolejne składniki, nadal brak mu tego „czegoś”. Z drugiej strony w czasie kulinarnych eksperymentów łatwo z przyprawami przesadzić. Jak radzić sobie w podobnych sytuacjach?
- Próbuj dania w czasie gotowania
Zalecenie wydawać się może oczywiste, ale żeby nadać potrawie pożądany smak, musimy kontrolować sytuację od początku do końca gotowania. Zanim dosypiemy „na oko” soli i innych przypraw, skosztujmy dania. Należy pamiętać, że łatwiejsze jest dodanie kolejnych składników, niż pozbycie się ich nadmiaru.
- Połącz przyprawy w spójną całość
Twojej potrawie nadal czegoś brak? Dodaj szczyptę cukru, który doskonale dopełni potrawy kwaśne, takie jak zupy i sosy oparte na pomidorach. Zamiast cukru można wykorzystać czerwoną paprykę lub szczyptę świeżo zmielonego, czarnego pieprzu, który wzbogaci smak dania. Gdy dodasz zbyt wiele przypraw, spróbuj zastosować masło, olej lub śmietanę, które stonują smak i nadadzą potrawie kremową konsystencję.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze