Jak zrobić pastę jajeczną?
DAMIESA • dawno temuByły już przepisy na omlet czy jajecznicę. Teraz pora na kolejne danie śniadaniowe na bazie jajek. Pasta jajeczna to świetny dodatek do kanapek, a także naleśników na słono czy placków! Bogactwo składników, jakie możemy do niej dodać to naprawdę długa lista, dlatego dziś proponuję Wam trzy pomysły na miły początek dnia.
Pasta jajeczna z pieczarkami –ugotowane na twardo jajka należy zetrzeć na tarce. Drobno pokrojone pieczarki i szynkę podsmażamy na patelni wraz z poszatkowaną cebulką i jak składniki lekko się zarumienią,mieszamy z jajkiem i majonezem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek, sól i pieprz, i gotowe!
Pasta jajeczna z twarogiem –w tym przypadku do przygotowania kanapkowej masy użyjemy tylko białka, które należy drobno poszatkować, a następnie dodać do twarogu wiejskiego z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Z innych składników możemy wykorzystać szczypiorek i szynkę drobiową, a także startą na tarce rzodkiewkę lub paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta jajeczna z serem –żółtka jajka ugniatamy widelcem, mieszamy ze startym parmezanem, poszatkowanym ogórkiem małosolnym, pomidorem, majonezem i odrobiną musztardy, która lekko wyostrzy smak. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pasty podajemy na bagietce posmarowanej masłem, udekorowane natką pietruszki lub listkiem bazylii.
Palce lizać!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze