Kartoflanka - przepis na gęstą zupę z boczkiem
OLIWKA . • dawno temuCo może smakować w taki zimny, ponury dzień? Coś ciepłego, gęstego, pożywnego i pachnącego – kartoflanka z boczkiem. Ta potrawa nasyci i rozgrzeje każdego. Zupa z kartofli może nie brzmi zbyt wykwintnie, ale najlepsze są najprostsze potrawy, które w dodatku mają smak dzieciństwa.
Przygotuj:
- 6 dużych ziemniaków
- 1,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 marchewkę
- pół selera
- cebulę
- 25 dag chudego wędzonego boczku
- sól, pieprz
Krok 1
Zacznij przygotowanie zupy kartoflowej od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w grube plastry.
Krok 2
Pora na inne warzywa. Zetrzyj seler i marchewkę na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Wszystkie warzywa wrzuć do bulionu i gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Kartoflanka już prawie gotowa, ale brakuje najważniejszego – boczku. Pokrój go w plasterki i przysmaż na łyżce oleju. Kiedy się zarumieni, zdejmij go z patelni a na olej wrzuć posiekaną cebulę.
Krok 5
Kiedy aromatyczna cebulka będzie miała smakowity złoty kolor, przełóż ją do zupy.
Krok 6
Pyszna zupa zrobiona. Musisz ją tylko posolić i popieprzyć do smaku.
Krok 7
Na talerze wkładaj po kilka plasterków boczku i zalewaj go aromatyczną potrawą. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze