Gdzie przyda nam się feta?
DAMIESA • dawno temuGrecja przynosi nam wiele kulinarnych inspiracji. Jedną z nich jest także popularny tamtejszy ser. Wytwarzany z mieszanki mleka owczego i koziego, dość twardy, kruchy i o białej barwie jest składnikiem wielu dań. Warto wspomnieć, że oprócz tego, że dostarcza on dla organizmu wiele witamin takich jak A, witaminy a grupy B oraz jest bogatym źródłem potasu i wapnia zawiera także szczepy bakteryjne, które niwelują zatrucia pokarmowe. Pomysłów na dania z wykorzystaniem fety nie brakuje. Można np. przyrządzić zapiekankę śródziemnomorską z fetą, czy smaczne muffinki, a nawet pieczenie mięsne wzbogacone subtelnym smakiem tego sera. Dziś przedstawię Wam bardzo proste w przyrządzeniu przekąski.
Omlet z fetą – jajka wbijamy do miski dokładnie mieszamy widelcem lub trzepaczką i dodajemy mleko, bądź śmietanę. Następnie na patelnię najpierw wylewamy jedną porcję masy jajecznej, a drugą łączymy z serem feta połączonym z posiekaną czerwoną papryką i szczypiorkiem. Można też dodać pomidorki cherry, czy rzodkiewkę. Całość smażymy na maśle i zdejmujemy z patelni, kiedy omlet lekko się zetnie. Tak przyrządzony omlety będzie świetnie smakować np. z ziołowym ketchupem.
Ziemniaki zapiekane z fetą – to świetna propozycja np. na grilla. Po wydrążeniu środków wkładamy do ziemniaka masę z fetą. Jaką? Np. drobno posiekany wędzony boczek, ser feta i szczypiorek łączymy z masą ziemniaczaną i dodajemy majonezu, aby masa się nie rozpadała. Tak przygotowane ziemniaki układamy na grillu (najlepiej owinąć je folia aluminiową) lub pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu podawać z sosem czosnkowym z dodatkiem aromatycznego koperku.
Sałatka z fetą – najsłynniejsza jest ta grecka przygotowana z pomidorów, ogórka zielonego i sałaty lodowej połączonej z serem feta. Jeśli taka kompozycję chcemy odrobinę urozmaicić można także dodać czerwoną fasolę i cebulkę. Dla tych, którzy w sałatkach cenią także smaczne „tło” można do podstawowej wersji tego typu sałatki dodać kukurydzę z puszki, zielony groszek, starty ser żółty oraz paprykę, a następnie dodać do całości majonezu lub jogurt naturalny i doprawić solą oraz pieprzem. Całość warto udekorować koperkiem lub szczypiorkiem. Dla miłośników nieco bardziej aromatycznych mieszanek warzyw polecałabym dodać także czarne oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy oregano. Taka sałatka podana z czosnkowymi grzankami to świetna propozycja na lekką przekąskę w upalne dni.
A jakie propozycje z wykorzystaniem fety Wy byście zaproponowali? Czekamy na Wasze pomysły!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze