Sałatka grecka - przepisy
DAMIESA • dawno temuKuchnia grecka słynie z bogactwa potraw, które cechuje wysoka wartość odżywcza. Świeże warzywa i aromatyczne przyprawy powodują, że tamtejsze specjały są lekkie, pożywne, a do tego pozwalają zachować szczupłą sylwetkę! Przykładów nie trzeba długo szukać. Jednym z popularniejszych tamtejszych specjałów jest sałatka grecka.
Sałatka grecka z sałatą lodową
Do poszatkowanej sałaty lodowej dodajemy pokrojone w małe cząstki pomidory, ser feta, ogórek zielony, paprykę oraz cebulkę w postaci cienkich krążków. Do takiej mieszanki dodajemy oliwę z oliwek i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Opcjonalnie można wykorzystać także oliwki.
Sałatka grecka z kapustą pekińską
Podobnie można przyrządzić sałatkę grecką z wykorzystaniem kapusty pekińskiej. Pozostałe składniki w tym przypadku nie zmieniają się. Świetnie pasować będzie tutaj także czosnek, który możemy dodać wcześniej ścierając go na tarce. Taką mieszankę można doprawić aromatycznym oregano.
Ile kalorii ma sałatka grecka?
Niewiele. W 100 g pomidorów mamy 15 kcal, ogórek około 16, podobnie sałata lodowa. Najwięcej kalorii ma ser feta, ale dodajemy go oszczędnie. Możemy też wybrać ten w wersji light.
Którą wersję sałatki byście wybrały?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze