Przepisy kulinarne - sałata lodowa
DAMIESA • dawno temuJej chrupiące liście nadają się prawie do każdej sałatki, dodają jej jednocześnie mocy i witamin. Poszatkowaną możesz zestawiać z mięsem, warzywami czy rybą. Jak brzmi przepis na sałatkę, gdziesałata lodowa gra rolę główną? Oto kilka ciekawych propozycji. Być może znajdziecie w nich tą, którą przygotujecie na na niedzielny piknik z rodziną czy znajomymi?
Sałatka włoska
Aby ją przygotować wcale nie potrzebujemy wielu składników. Z powodzeniem wystarczą pomidory, oliwki i ser mozzarella. Dodając te składniki do drobno poszatkowanej sałaty i skrapiając całość sosem winegret z dodatkiem czosnku otrzymamy orzeźwiającą sałatkę, która będzie świetnym dodatkiem do dania głównego np. w postaci mięsa.
Sałatka grecka
Przepis na pożywną sałatkę grecką chyba każdy zna, bo to swoisty standard w restauracjach i często jest podawany jako przystawka obiadowa. Pokrojone w małe cząstki pomidory łączymy z poszatkowaną sałatą lodową, zielonym ogórkiem oraz serem feta pociętym na małe kostki. Całość mieszamy i w zależności od potrzeby można także dodać kilka kropel cytryny.
Sałatka tropikalna
Sałata lodowa będzie świetnie komponowała się także w połączeniu z egzotycznymi owocami. Możemy więc użyć melona, liczi i ananasa, dodać starty ser żółty i całość doprawić bazylią. Taka mieszanka składników będzie doskonale smakować podana z sosem jogurtowym (jogurt naturalny łączymy z majonezem i posiekanymi ziołami). Do tego taka kompozycja będzie świetną opcją dla osób będących na diecie, bo nie zawiera dużo kalorii, więc jest zbawienna dla zachowanie szczupłej sylwetki.
Sałatka rybna
Do przyrządzenia tego pysznego dania, które może z powodzeniem zastąpić niezdrowe, smażone kotlety z ziemniakami możemy użyć np. tuńczyka czy szprota. Dobrze sprawdzi się także gotowana panga. Do tego dokładamy pomidor, jajka ugotowane na twardo, ser żółty oraz szczypior, a całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Sałata lodowa "na ostro"
Ten rodzaj sałaty świetnie zda swój egzamin także w przypadku nieco bardziej pikantnej propozycji przekąski. Składnikami, które posłużą nam do jej przygotowania będą czerwona fasolka, kawałki grillowanego kurczaka, kukurydza z puszki, papryka czerwona i żółta oraz chili, a także plasterki ogórka kiszonego i ser żółty. Wszystko mieszamy z drobno poszatkowaną sałatą lodową i dodajemy ostrego sosu salsa i oregano. Taka pikantna propozycja na długo pozostawi uczucie sytości z żołądku, ale może także sprawić, że będziemy silniej odczuwać pragnienie, więc podczas letniego grillowania warto zadbać o spore ilości płynów.
Sałata lodowa ma tę zaletę, zachowuje swoją świeżość bardzo długo, więc z powodzeniem możemy ją trzymać w dolnej szufladzie lodówki. Do tego warzywo to ma orzeźwiający, lekko gorzkawy smak, więc jest idealnym składnikiem wiosennych i letnich przekąsek. Jak widać z powyższych przykładów można ją przygotowywać w szeregu różnych propozycji sałatkowych, więc jest w czym wybierać.
Którą z proponowanych sałatek wybrałybyście najchętniej? A może macie swoje sekretne receptury, którymi chciałybyście się podzielić? Czekamy na wasze opinie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze