Sałatki owocowe
DAMIESA • dawno temuNierzadko bywa tak, że podczas upalnych dni wilczy apetyt pojawia się bardzo rzadko. Wysokie temperatury powodują, że zwyczajnie odechciewa się jeść. Maleje głód, zaś rośnie pragnienie. Takim potrzebom organizmu nie wolno jednak ulegać. Unikanie kilku posiłków dziennie może bowiem znacząco osłabić organizm i przyczyniać się z czasem do poważnych dolegliwości. Jeśli zatem apetyt nie dopisuje, zamiast obfitych obiadów, można przygotować smaczną, dostarczającą wielu witamin, ale za to mało kalorii sałatkę owocową.
Sałatka owocowa z dodatkiem ryżu
Taki prosty w przygotowaniu posiłek pomoże dostarczyć organizmowi cennych witamin, za to niewiele kalorii, więc idealnie nadaje się jako propozycja w menu w diecie odchudzającej. Można ją przygotować wykorzystując owoce egzotyczne. Świetnie sprawdzą się zatem ananasy, brzoskwinie, mandarynki, mango, kiwi, banany oraz takie dodatki jak wiórki kokosowe, rodzynki oraz pokruszone migdały (wcześniej należy je zamoczyć w wodzie na jakiś czas, aż do momentu, gdy staną się bardziej miękkie). Ich ilość zależna jest od indywidualnych gustów, więc można je dowolnie komponować dodając do białego, ugotowanego ryżu. Całość można zalać jogurtem naturalnym lub syropem z brzoskwini. Taka orzeźwiająca przekąska może być jadana między posiłkami, a jej zaletą jest to, że nie wymaga wcześniejszego podgrzewania. Można ją zatem spożywać na zimno, zawsze wtedy, kiedy tylko się ma na to ochotę. Dobrze sprawdzi się nawet jako danie na śniadanie. Dostarcza bowiem solidną dawkę witamin i podnosi poziom cukru we krwi, a więc daje organizmowi zastrzyk energii od samego rana. Innym pomysłem może być użycie brązowego ryżu i połączenie go z jabłkami i gruszkami w cynamonie. Do takiej mieszanki można też włączyć winogrona, pokruszone orzechy włoskie oraz rodzynki. Taka kompozycja zyska na smaku, jeśli doda się do niej także łyżkę płynnego miodu rozmieszanego z odrobiną jogurtu. Pomoże to nieco osłodzić jej smak i wydobędzie głębię z owoców. Taka przekąska może być serwowana na ciepło lub zimno. W obu wersjach smakuje wyśmienicie!
Sałatka owocowa na bazie makaronu
Wybierając rodzaj makaronu zamiast ryżu do sałatki owocowej, należy pamiętać o tym, że przekrój propozycji owoców, jakie w tym przypadku będą dobrze zdawały swój egzamin jest nieco bardziej ograniczona. Można więc wykorzystać mandarynki, banany, winogrona i ananasa z puszki. Jeśli chodzi o typ makaronu to najlepiej wybrać ten, który jest też dość dekoracyjny, zwłaszcza, gdy sałatka będzie serwowana podczas letniego grillowania czy pikniku. Sprawdzi się zatem fusilli lub kluseczki w formie wstążek czy muszelek. Pokrojone w małe kawałki owoce należy zmieszać w misce wraz z wybranym rodzajem makaronu, a następnie zalać jogurtem wymieszanym ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Sałatkę przed podaniem warto na jakiś czas wstawić do lodówki, by składniki mogły się nieco „przegryźć”. Do tego w schłodzonej formie będzie ona smakować o wiele lepiej i idealnie będzie nadawać się jako lekka i świeża przegryzka na lunch.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze