Stwórz idealną sałatkę owocową!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuUważasz, że przygotowanie sałatki owocowej to bułka z masłem? Jeżeli pragniesz zachwycić gości lub rodzinę, musisz zrobić nieco więcej, niż tylko pokroić owoce i wrzucić je do miski. Poznaj 9 sztuczek, które pozwolą ci stworzyć sałatkę owocową o atrakcyjnym wyglądzie i niezapomnianym smaku.
Jakich owoców użyć do sałatki?
Postaw na owoce sezonowe. Na pewno nieraz byłaś rozczarowana smakiem zakupionych jagód czy jabłek. Jeżeli kupujesz owoce pochodzące z drugiego krańca świata, i to poza sezonem ich świetności, może cię czekać niemiła niespodzianka. Z tego powodu najlepiej zaopatrzyć się w lokalne produkty sezonowe.
Niezwykle ważne jest także, abyś do sałatki dodała owoce o tym samym stopniu dojrzałości. Niestety, jeżeli część składników będzie rozmiękczona, a część twarda, sałatka nie będzie zbyt smaczna. Podobnego braku konsekwencji unikniesz, wybierając owoce miękkie i dojrzałe, a jednocześnie lekko chrupkie.
Aby sałatka wyglądała atrakcyjnie, użyj owoców w różnych kolorach i o różnej teksturze. Wybierz produkty w apetycznych barwach zieleni, pomarańczy, czerwieni i fioletu, a doskonale zaznaczysz obecność i indywidualność każdego ze składników. Pamiętaj także, że niektóre owoce mają nasiona, inne są chrupiące. Niektóre są soczyste, a inne mają włóknistą skórkę. Wymieszaj je wszystkie ku uciesze podniebienia.
Przed wrzuceniem do miski owoców takich jak wiśnie czy truskawki powinnaś pozbyć się szypułek, pestek i skórek (jeżeli konieczne). Kiedy każdy owoc jest odpowiednio przygotowany, sałatka wygląda apetyczniej, a twarde elementy nie zagrażają zębom osób ją konsumujących.
Pamiętaj, że każdy owoc powinien być pokrojony na jednakowe kawałki. W ten sposób nie tylko nadasz sałatce ciekawy wygląd, ale i sprawisz, że będzie łatwiejsza do zjedzenia. Nieważne, czy kawałki będą małe, czy duże – ważne, aby były jednolite. Nie zapominaj także o równych proporcjach poszczególnych składników.
Czym przybrać sałatkę owocową?
Po dobraniu i pokrojeniu owoców skropl sałatkę sokiem lub posyp startą skórką cytryny albo limonki. Cytrusy zapobiegają czarnieniu owoców, a do tego wzbogacą ich walory smakowe. Jeżeli lubisz lekko kwaskowate przekąski, po wymieszaniu składników na wierzchu sałatki umieść dodatkową warstwę startej skórki z cytrusa.
Mięta często stosowana jest do przybrania sałatki owocowej… po czym zostaje z niej wyjęta lub zgarnięta na bok. Tymczasem zioła, w szczególności mięta, dodają sałatkom świeżości. Szczególnie korzystnie komponują się z melonem, jagodami i cytrusami.
Jeżeli kosztując owoców stwierdziłaś, że część z nich jest niedojrzała i cierpka, potraktuj je hojną dawką cukru granulowanego. W mig rozpuści się i wniknie w głąb owoców, ratując smak przyrządzonej przez ciebie sałatki.
Lekką sałatkę owocową przybrać możesz bitą śmietaną lub jogurtem – zwłaszcza jeżeli dodałaś do niej jagody lub owoce pestkowe. W ten sposób nadasz jej kremową gładkość i aksamitny smak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze