Kurze kąski z dipami - pyszne przekąski na imprezę
OLIWKA . • dawno temuJeśli czujesz, że dziś wieczorem będziesz miała ochotę na przekąskę, to już teraz przygotuj sobie kurze kąski z dipami. Nic w tym trudnego, a smakuje znakomicie i świetnie się prezentuje na stole. Produkty, których będziesz musiała użyć nie są zbyt wyszukane i z pewnością dostaniesz je w każdym sklepie spożywczym, nawet tuż przed imprezą.
Przygotuj:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- po 3 łyżki miodu, soku z cytryny i sosu sojowego
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Na panierkę:
- jajko
- szklankę pokruszonych płatków kukurydzianych
Na dipy:
- 300 ml jogurtu
- 100 ml majonezu
- sok z połowy cytryny
- po 3 łyżki ketchupu, startych buraczków konserwowych, twarożku, posiekanej cebuli, szczypiorku i koperku
- tabasco
1. Przepisy na pierś z kurczaka nie są zwykle skomplikowane. Tak samo jest w tym przypadku. Umyj mięso, osusz je i pokrój na kawałki.
2. Przygotuj marynatę do kurczaka. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i olejem.
3. Polej drób marynatą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
4. Po tym czasie obtocz kurczaka w jajku i panierce kukurydzianej.
5. Kurze kąski ułóż teraz na grillu lub ruszcie w piekarniku i opiekaj je.
6. A teraz dipy do kurczaka. Wymieszaj jogurt, majonez i sok z cytryny i podziel masę na 3 części.
7. Do pierwszej dodaj ketchup, cebulę i odrobinę tabasco.
8. W drugim przypadku powstanie dip buraczkowy. Dodaj więc buraczki i koperek.
9. No i jeszcze dip z twarogu. Dodaj twarożek i szczypiorek.
10. Pieczone kawałki kurczaka zanurz w dipach i rozkoszuj się smakiem. I przekąski na imprezę gotowe.Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze