Parzenie herbaty - jak długo?



Mamy różne rodzaje herbaty, każdy z nich ma inny smak i właściwości. Każdy wymaga także innego sposobu przygotowania. Parzenie herbaty to nie tylko zalanie jej wodą, jak sądzą niektórzy. Trzeba wiedzieć jaką temperaturę powinna mieć woda i jak długo należy moczyć w niej susz, by smak był idealny.
Czarna herbata – powinno się ją zalewać świeżą, wrzącą wodą. Parzymy ją od 2 do 5 minut.
Zielona herbata - wymaga innego zwyczaju. Po zagotowaniu wody trzeba ją odstawić na kilka minut. Ten rodzaj herbaty uzyskuje najlepsze właściwości, także smakowe, jeśli jest zaparzany w wodzie o temperaturze 75 stopni. Wystarczy 2–3 minuty.

Czerwona herbata – zalewamy ją, podobnie jak herbatę czarną, wrzącą wodą. Zmienia się natomiast czas zaparzania. Ten rodzaj herbaty potrzebuje 5–8 minut.
Żółta herbata – potrzebuje wody o temperaturze 90 st. C. Jej parzenie powinno trwać 3 minuty.
Biała herbata – podobnie jak herbata zielona, nie lubi wrzątku. Najlepiej jeśli użyjemy do jej zaparzenia wody o temperaturze 85 stopni. Dobrze jest parzyć ją w dzbanku. Przedtem należy go jednak ogrzać, wlewając na chwilę wrzątek. Liście białej herbatymożna wykorzystać nawet 3 razy, za każdym razem będą miały odpowiedni smak.
Ziołowa herbata – będzie najlepsza, jeśli zalejesz ją gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wsypuj zawsze jedną łyżeczkę na filiżankę. Parzenie herbaty powinno trwać 3–4 minuty.

Najnowsze

Sekret objętości włosów: fryzury i produkty, które pomogą osiągnąć pożądany efekt
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze