Parzenie herbaty - jak długo?
OLIWKA . • dawno temuMamy różne rodzaje herbaty, każdy z nich ma inny smak i właściwości. Każdy wymaga także innego sposobu przygotowania. Parzenie herbaty to nie tylko zalanie jej wodą, jak sądzą niektórzy. Trzeba wiedzieć jaką temperaturę powinna mieć woda i jak długo należy moczyć w niej susz, by smak był idealny.
Czarna herbata – powinno się ją zalewać świeżą, wrzącą wodą. Parzymy ją od 2 do 5 minut.
Zielona herbata - wymaga innego zwyczaju. Po zagotowaniu wody trzeba ją odstawić na kilka minut. Ten rodzaj herbaty uzyskuje najlepsze właściwości, także smakowe, jeśli jest zaparzany w wodzie o temperaturze 75 stopni. Wystarczy 2–3 minuty.
Czerwona herbata – zalewamy ją, podobnie jak herbatę czarną, wrzącą wodą. Zmienia się natomiast czas zaparzania. Ten rodzaj herbaty potrzebuje 5–8 minut.
Żółta herbata – potrzebuje wody o temperaturze 90 st. C. Jej parzenie powinno trwać 3 minuty.
Biała herbata – podobnie jak herbata zielona, nie lubi wrzątku. Najlepiej jeśli użyjemy do jej zaparzenia wody o temperaturze 85 stopni. Dobrze jest parzyć ją w dzbanku. Przedtem należy go jednak ogrzać, wlewając na chwilę wrzątek. Liście białej herbatymożna wykorzystać nawet 3 razy, za każdym razem będą miały odpowiedni smak.
Ziołowa herbata – będzie najlepsza, jeśli zalejesz ją gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wsypuj zawsze jedną łyżeczkę na filiżankę. Parzenie herbaty powinno trwać 3–4 minuty.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze