Parzenie herbaty - jak długo?
OLIWKA . • dawno temuMamy różne rodzaje herbaty, każdy z nich ma inny smak i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Każdy wymaga także innego sposobu przygotowania. Parzenie herbaty to nie tylko zalanie jej wodÄ…, jak sÄ…dzÄ… niektórzy. Trzeba wiedzieć jakÄ… temperaturÄ™ powinna mieć woda i jak dÅ‚ugo należy moczyć w niej susz, by smak byÅ‚ idealny.
Czarna herbata – powinno się ją zalewać świeżą, wrzącą wodą. Parzymy ją od 2 do 5 minut.
Zielona herbata - wymaga innego zwyczaju. Po zagotowaniu wody trzeba jÄ… odstawić na kilka minut. Ten rodzaj herbaty uzyskuje najlepsze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, także smakowe, jeÅ›li jest zaparzany w wodzie o temperaturze 75 stopni. Wystarczy 2–3 minuty.
Czerwona herbata – zalewamy jÄ…, podobnie jak herbatÄ™ czarnÄ…, wrzÄ…cÄ… wodÄ…. Zmienia siÄ™ natomiast czas zaparzania. Ten rodzaj herbaty potrzebuje 5–8 minut.
Żółta herbata – potrzebuje wody o temperaturze 90 st. C. Jej parzenie powinno trwać 3 minuty.
Biała herbata – podobnie jak herbata zielona, nie lubi wrzątku. Najlepiej jeśli użyjemy do jej zaparzenia wody o temperaturze 85 stopni. Dobrze jest parzyć ją w dzbanku. Przedtem należy go jednak ogrzać, wlewając na chwilę wrzątek. Liście białej herbatymożna wykorzystać nawet 3 razy, za każdym razem będą miały odpowiedni smak.
ZioÅ‚owa herbata – bÄ™dzie najlepsza, jeÅ›li zalejesz jÄ… gorÄ…cÄ…, ale nie wrzÄ…cÄ… wodÄ…. Wsypuj zawsze jednÄ… Å‚yżeczkÄ™ na filiżankÄ™. Parzenie herbaty powinno trwać 3–4 minuty.
Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze