Przepis na grzańca z wina
DAMIESA • dawno temuTradycja picia ciepłego wina z przyprawami pojawiła się już w XVI wieku i jest chętnie praktykowana do dziś. Nie jest w tym nic dziwnego, bo korzenny walory smakowe tego trunku i aromatyczny zapach sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć. Działa rozgrzewająco, wzmacnia organizm i działa jak kuracja lecznicza na zimowe ból gardła i infekcje. Gorące czerwonewino lub piwo z aromatycznymi przyprawami podczas mroźnych wieczorów to nie lada rarytas. Sekretem jego smaku są przyprawy. Jak go przyrządzić?
Przygotuj:
- wino czerwone
- pomarańczę
- goździki
- miód
- Podgrzej wino w garnku, ale nie gotuj! Maksymalna temperatura powinna wynosić ok. 80 stopni.
- Rozpuść w nim kilka łyżek miodu i dokładnie wymieszaj
- Dodaj do całości kilka plasterków pomarańczy
- Na koniec dodaj kilka goździków i grzaniec gotowy!
- Podawaj z kamionkowym lub glinianym kuflu
Aromatyczny z lekką nutą słodyczy grzaniec z wina umili każdy zimowy wieczór, kiedy wracamy do domu przemarznięci do szpiku kości. Taka mikstura poprawia nastrój i przeciwdziała przeziębieniom.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze