Kurczak po hawajsku
KAROLINA • dawno temuI chociaż dziś, udając się do sklepu, możemy kupić dowolny gatunek mięsa, to właśnie drób jest najczęściej przez nas wybierany. Trzeba przyznać, że niektórzy nawet obawiają się jego powszechnej obecności i widok kabanosów z kurczaka wprawia ich w ogromne zdziwienie. Z drugiej jednak strony trudno jest nie docenić jego niezwykłych właściwości. Większość z nas zwraca szczególną uwagę na delikatną strukturę drobiu oraz jego subtelny smak. Inni z kolei cenią sobie mięso z kurczaka głównie z uwagi na łatwość jego przygotowywania. Natomiast osoby szczególnie dbające o swoją sylwetkę i starające się nie przybrać kilku zbędnych kilogramów wybierają drób ze względu na małą zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, niższą niż w przypadku innych gatunków mięsa ilość dostarczanych do organizmu kalorii. Z czasem jednak jedzenie pieczonego kurczaka albo kotletów z piersi staje się monotonne. Co zrobić, by nadal cieszyć się wyśmienitymi walorami drobiu? Z pomocą przychodzą receptury inspirowane tradycją kulinarną różnych zakątków świata. Nawiązującą do letniej atmosfery propozycją jest kurczak po hawajsku.
Hawajska kuchnia
Zanim dowiemy się, jak przygotować wyśmienitegokurczaka z ananaseminspirowanego kuchnią hawajską,warto jest poznać ją odrobinę bliżej. Otóż ten niezwykle urokliwy zakątek świata stanowi bardzo bogate źródło kulinarnych inspiracji. Jedną z jej rzucających się na pierwszy rzut oka cech jest ogromna różnorodność wpływów, które stanowią dość spójną całość. Taki stan rzeczy jest bezpośrednio związany ze stosunkowo dużą liczbą imigrantów mieszkających na tym terenie. I tak znaleźć można w niej elementy typowo amerykańskie, portugalskie, koreańskie, filipińskie, a nawet japońskie. Oddziałują one nie tylko na sposób przyrządzania potraw, lecz także wzbogacają zestaw produktów stosowany w trakcie ich przyrządzania. Nie dziwi już fakt, że będąc na Hawajach i chcąc spróbować tamtejszej kuchni, możemy spotkać się z amerykańską sałatką makaronową albo hamburgerami. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Nam natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z ananasem, za pomocą którego przygotujemy wyśmienitego kurczaka na słodko.
Przepis na kurczaka po hawajsku
Do zrealizowania przepisu na kurczaka po hawajskubędziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 filety piersi z kurczaka,
- 1 mała puszka ananasa,
- 1 duża cebula czerwona,
- 1 papryka zielona,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- kurkuma,
- papryka słodka.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na porcje. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest obsmażenie kurczaka na oleju. Kiedy już będzie robił się miękki, wystarczy dodać do niego pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i ananasa. Całość powinna dusić się w niewielkiej ilości syropu. Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, należy doprawić całość kurkumą i papryką słodką. Kurczaka podajemy po uprzednim posypaniu potrawy posiekaną natką pietruszki.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze