Kurczak z ananasem

Przepis kulinarny

Składniki:

2 piersi kurze,
- puszka ananasów,
- dwa ząbki czosnku,
- olej (do smazenia),
- pół szklanki bulionu,
- pieprz,
- przyprawa chińska - 5 smaków (chyba Kamis).

Jak przyrządzić?

Piersi koimy na paski grubości 2 cm. Obsmażamy na oleju, moga sie trochę zarumienić. Gdy smażenie będzie dobiegało końca dodajemy wycisnięty czosnek i zalewamy to bulionem. Chwilkę poddusić. W międzyczasie kroimy plastry ananasa na ósemki.Gdy bulion trochę odparuje dolewamy sok z ananasa, przyprawę chińską, solimy i trochę pierzymy. Przykrywamy wszystko przykrywką i dusimy ok. 10 min. Następnie zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy sos - ok. 10 min. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

Jak podawać?

Ja podaje to zawsze z ryżem, może być ugotowany z przyprawą Curry, ale nie koniecznie. Bardzo dobrze smakuje, a i smakowicie pachnie.

Uwagi:

Można dodać też grzybki mung, ale ja ich nie lubię. Podprawić mozna także sosem sojowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt12 zł
AutorGrysik

Kurczak z ananasem: Podobne przepisy

Kurczak z ananasem: wypróbuj również

Powiązane Tematy