Składniki:
2 piersi kurze,
- puszka ananasów,
- dwa ząbki czosnku,
- olej (do smazenia),
- pół szklanki bulionu,
- pieprz,
- przyprawa chińska - 5 smaków (chyba Kamis).
Jak przyrządzić?
Piersi koimy na paski grubości 2 cm. Obsmażamy na oleju, moga sie trochę zarumienić. Gdy smażenie będzie dobiegało końca dodajemy wycisnięty czosnek i zalewamy to bulionem. Chwilkę poddusić. W międzyczasie kroimy plastry ananasa na ósemki.Gdy bulion trochę odparuje dolewamy sok z ananasa, przyprawę chińską, solimy i trochę pierzymy. Przykrywamy wszystko przykrywką i dusimy ok. 10 min. Następnie zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy sos - ok. 10 min. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.
Jak podawać?
Ja podaje to zawsze z ryżem, może być ugotowany z przyprawą Curry, ale nie koniecznie. Bardzo dobrze smakuje, a i smakowicie pachnie.
Uwagi:
Można dodać też grzybki mung, ale ja ich nie lubię. Podprawić mozna także sosem sojowym.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Grysik |