Ananas to owoc o wspaniałym zapachu i smaku. Pozwala nam przenieść się na tropikalną plażę. Przez niektórych uważany jest nawet za afrodyzjak. Dzięki zawartościbromeliny stał się nieodłącznym składnikiem diet. Dowodziedziono skuteczności tego enzymu jako środka przeciwzapalnego. Znane są też jego jego właściwości przeciwrakowe. Stymuluje on organizm do walki z komórkami rakowymi. Jednak nie tylko.
Poniższy opis na pewno przekona do niego, nawet malkontentów:
- Bogaty w błonnik – ten składnik sprawia, że ananas ma delikatne właściwości przeczyszczające, reguluje pracę układu pokarmowego,
- Wróg cholesterolu - zmniejsza poziom cholesterolu we krwi aż o 10 procent,
- Pyszny i sycący - zawartość błonnika sprawia, że czujesz się najedzona mimo spożycia pokarmu o niewielkiej liczbie kalorii- jedyne 28,9 kilokalorii w 100 gramach. Jest wspaniałym uzupełnieniem diet odchudzających,
- Bogaty w witaminę C— ananas jest dobrym źródłem tego przeciwutleniacza, który pomaga w tworzeniu kolagenu, w metabolizmie tłuszczy i w przyswajaniu żelaza przez organizm.
Jaki owoc wybrać, aby cieszyć się pełnią jego smaku? Musimy wybrać owoc dojrzały, ale niegnijący. Warto także zwrócić uwagę na trzy rzeczy:
1. Gdy owoc jest miękki w dotyku (dodatkowo jego skóra może być wtedy wilgotna) - świadczy to o tym, że zaczyna gnić.
2. Inną cechą świadczącą o tym, że ananas jest dojrzały są łatwo dające się wyrwać liście ze środka pióropusza, przy czym liście te powinny mieć ładny zielony kolor i świeży wygląd.
3. Przechowując ananasa pamiętaj, że jest bardzo wrażliwy na zimno i zmiany temperatury nie należy, więc przechowywać go w temperaturze niższej niż 7 stopni.
Źródło: Jejuroda.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze