Potrawy z serem feta
MAGDA • dawno temuTradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5–10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie otworki. Najczęściej podawana jest jako dodatek do sałatek czy potraw ze szpinakiem, ale także w połączeniu z innymi serami. Ser ten stosuje się także do pizzy wegetariańskiej i zapiekanek.
Arbuz z serem feta
W letnie popołudnie skąpane w słońcu z przyjemnością zjemy na świeżym powietrzu kolorowąowocową przystawkę. Wystarczy wymieszać duże kawałki obranego arbuza (na owocową przystawkę warto wybierać dorodne owoce, które pięknie wyglądają i są smaczne), najlepiej bezpestkowego, posypanego czarnym pieprzem, z małymi kostkami greckiej fety. Taką przekąskę należy przybrać orzeźwiającymi zielonymi listkami rokietty siewnej lub rukwi wodnej. Uderzający kontrast smaków i struktury sprawi, że sałatka będzie przepyszna.
Flan z cebulą i fetą
Ciasto do flanu można przygotować bardzo szybko. Warto dodać, że nadzienie z sera feta ma subtelny aromat tymianku i gęstą, kremową konsystencję. 4 porcje przygotujemy w pół godziny. Potrzebne nam będą:
- 175 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 85 g masła o temperaturze pokojowej,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- 500 g cebuli,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek,
- 125 g pieczarek,
- 250 g sera feta,
- sól, pieprz.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C. Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ucieramy z 50 g masła. Dodajemy 5 łyżek śmietany, czyli nieco mniej niż połowę. Wyrabiamy ciasto. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek (o średnicy ok. 28 cm), a następnie wylepiamy w nim formę o średnicy o 3 cm mniejszej. Widelcem nakłuwamy dno, wykładamy pergaminem i wypełniamy kulkami z folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 min. Następnie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Kolejno należy posiekać umyty i osuszony tymianek. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, wrzucamy tymianek i cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zarumieni. Resztę masła roztapiamy na drugiej patelni i podsmażamy na niej pokrojone pieczarki. Dolewamy resztę śmietany, mieszamy i pozostawiamy ciepłe. W tym czasie usuwamy pergamin i aluminiowe kulki z ciasta, a potem wkładamy je ponownie do piekarnika, żeby się przyrumieniło. Rozdrabniamy ser feta i mieszamy go z cebulą. Podgrzewamy przez minutę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę wykładamy na ciasto, na wierzchu umieszczamy pieczarki. Przed podaniem polecam posypać potrawę szczypiorkiem i oprószyć pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze