Potrawy z porem
DAMIESA • dawno temuWiele dzieci na widok zielonych warzyw i dodatków wykrzywia buzię oraz odmawia jedzenia, jednak z wiekiem doceniamy smak i dobroczynne właściwości tych pokarmów, a miłośnicy kuchni starają się je wplatać w serwowane dania jak najczęściej. Tak też jest z porem. Jakie specjały możemy wykonać wykorzystując to warzywo?
Sałatka z porem– możesz ją przyrządzić np. mieszając kawałki kurczaka wędzonego z serem żółtym, czerwoną fasolką oraz majonezem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Chłodnik – białą część pora ugotuj z ziemniakami oraz dodaj łyżkę jogurtu, masła, szczyptę soli i pieprzu. Jeśli chcesz nieco wyostrzyć smak, możesz dodać smażoną cebulkę czy pokusić się o wykorzystanie ziół.
Zapiekanka z porem – ziemniaki ugotuj i pokrój w małe części, dodaj poszatkowany por, brokuły, smażone pomidory oraz starty ser żółty i upiecz w piekarniku. Dobrze smakować będzie z sosem śmietanowym lub czosnkowym. Całość dopraw oregano.
Klopsiki – mięsne kuleczki wykonane według ulubionego przepisu podaj ze smażonym porem, a całość polej sosem pieczarkowym.
Ryba z porem – pasuje do łososia czy pstrąga. Wystarczy rybę zapiec w piekarniku z cebulką i porem (lekko podsmażonym wcześniej na patelni z odrobiną cukru i soli).
Udanego kucharzenia i mocy niekończących się pomysłów!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze