Jak to jest z tą małą czarną?
DAMIESA • dawno temuNiektórzy cenią sobie jej smak, inni piją ją tylko po to, aby pobudzić się do działania. Są też tacy, który są wręcz od niej uzależnieni i spożywają ją w hektolitrach dziennie! I tym samym podpisują na siebie wyrok pt. „pożegnaj się z urodą i zdrowiem”. Bowiem niepozorna mała czarna, jak pieszczotliwie nazywa się ją w świecie kulinarnym, oprócz dobroczynnych właściwości takich jak poprawa przemiany materii, czy zwiększenie sprawności myślenia, może spowodować wiele szkód w organizmie.
Ubytki na zdrowiu:
- z czasem może utrudniać zasypianie
- ponosi poziom cholesterolu
- zwiększone picie może spowodować choroby serca
- może powodować uczucie niepokoju, rozdrażnienia, nerwowości
Ubytki na urodzie:
- jest największym sprzymierzeńcem cellulitu
- wpływa na koloryt zębów, powoduje ich żółknięcie i próchnicę
- zaprawiana mlekiem i słodzona, pita w nadmiarze jest istną bombą kaloryczną
Oczywiście powyższe mają zastosowanie tylko, jeśli spożywa się ją w zwiększonych ilościach, dlatego apelujemy o umiar. Czy warto zatem sięgać po nią tak często? Czy nie lepiej np. przerzucić się na picie soków owocowych, które mają wiele witamin potrzebnych naszemu organizmowi? A jeśli już nie możemy odzwyczaić się od picia ciepłych napojów pobudzających sięgnijmy np. po yerba mate, czyli energetyzującą herbatkę. Jej wpływ jest podobny do kawy, przez zawartość w niej kofeiny, a do tego ma bardzo aromatyczny smak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze