Czernina z kaczki - dla widzów o mocnych nerwach
OLIWKA . • dawno temuCzernina z kaczki - niby po prostu zupa, ale składniki nie wszystkich zachęcają. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają. Warto próbować nowych smaków i być nieco szalonym nawet w kuchni. Przygotowanie tej potrawy na pewno świadczy o mocnych nerwach i nienagannej pracy żołądka. Nie oszukujmy się, delikatniejsze osoby nie będą w stanie tego przełknąć.
Przygotuj:
- pół litra świeżej krwi z kaczki
- nóżki skrzydełka i podroby z kaczki
- 2 marchewki
- pietruszkę
- pora
- seler
- 10 dag suszonych śliwek
- łyżkę rodzynek
- łyżeczkę cukru
- sok z jednej cytryny
- po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
- łyżkę masła
- łyżeczkę soli
- łyżeczkę mąki
1. Najpierw gotowanie rosołu. Zrób go z podrobów, nóżek, skrzydełek i włoszczyzny.
2. Kiedy bulion będzie gotowy, wsyp śliwki, rodzynki i przypraw zupę czerninę.
3. Wlej teraz do naczynia krew, dodaj sok z cytryny oraz sól. Ubij krew, bo w przeciwnym razie skrzepnie.
4. Czernina – przepis to nie lada wyzwanie, prawda? Przecedź teraz rosół. Wyjmij też rodzynki oraz śliwki i przetrzyj je przez sitko. Wrzuć do bulionu i wystudź go.
5. Czernina jest już prawie gotowa, ale wciąż jeszcze nie ma w niej najważniejszego składnika. Wlej kilka łyżek rosołu do krwi i dobrze wymieszaj.
6. Zapraw bulion zasmażką z masła i mąki, wlej krew, wymieszaj i zagotuj. Dopraw zupę z kaczki sokiem z cytryny.
7. Zupa z krwi najlepiej smakuje z grubym makaronem i pokrojonymi podrobami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze