Kaczka z warzywami
OLIWKA . • dawno temuKaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa będzie pełna witamin.
Przygotuj:
- 8 ziemniaków
- pół brokuła
- 5 marchewek
- 2 piersi z kaczki (ze skórą)
- majeranek
- sól
- pieprz
- oliwę
- koperek
- łyżeczkę miodu
- cebulę
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki śmietany 36%
1. Najpierw ugotuj warzywa do miękkości.
2. Teraz smażona kaczka. Natnij skórę w kratkę i natrzyj ją przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem. Usmaż piersi z obu stron na rozgrzanej oliwie.
3. Kiedy mięso będzie usmażone, włóż je do nagrzanego piekarnika, by było ciepłe.
4. Pora na sos do kaczki. Do wytopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę, miód, przyprawy, 2–3 łyżki octu i śmietanę. Zamieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia.
5. Pokrój smażone mięso w plastry.
6. Podawaj kaczkę z warzywami i sosem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze