Panga z warzywami z parowaru - bardzo zdrowo
OLIWKA . • dawno temuDania z parowaru są przepyszne i bardzo zdrowe, dlatego warto kupić urządzenie i jak najczęściej przygotowywać na nim obiady. Dzięki temu potrawy zachowują o wiele więcej witamin i składników odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania, nie mówiąc już o smażeniu. Spróbuj zrobić pangę z warzywami w sosie greckim.
Przygotuj:
- 2 filety z pangi
- 2 woreczki dzikiego ryżu
- 50 g mrożonej mieszanki warzywnej
- szczyptę soli
A na sos grecki:
- 3 cebule
- 3 marchewki
- pietruszkę
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- oliwę
1. Rozmrożoną i osuszoną pangę włóż do parowaru. Na drugiej półce ułóż warzywa. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wsyp ryż do naczynia na ryż. Zerknij do instrukcji i ustaw czas odpowiedni dla przygotowania tych produktów.
2. W tym czasie przygotuj sos grecki. Najpierw obierz cebule, pokrój je w półplasterki i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
3. Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki dodaj do cebuli.
4. Sos greckiwymieszaj z koncentratem pomidorowym i lekko posól. Duś tak długo, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu podlewaj delikatnie wodą.
5. Sos do ryby musi być odpowiednio przyprawiony. Dodaj odrobinę cukru, sok z cytryny, sól i pieprz. Możesz zagęścić danie rozprowadzając łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody.
6. Kiedy pyszna ryba na parze i podobnie przygotowane warzywa będą gotowe wyłóż je na talerz i polej sosem.
7. Znakomite danie z parowaru (panga z warzywami) może już cieszyć twoje podniebienie. Podawaj je z ryżem Smacznego!
8. A może masz dziś ochotę na coś jeszcze bardziej oryginalnego? Sprawdź na smacznages.jejkuchnia.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze