Składniki:
filet z pangi,
1 średnia papryka (najlepiej zielona),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 marchewka,
por (wystarczy niewielki kawałek),
ząbek czosnku,
suszona bazylia,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Rybę nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 5-10 min. W tym czasie kroimy marchewkę w wąskie talarki, paprykę i por w wąskie paseczki. Wrzucamy wszystko do jednej miseczki, polewamy oliwą i do tego wyciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy szczyptą bazylii. Mieszamy. Odstawiamy na jakieś 5 minutek. Wcześniej natartą rybę układamy w folii aluminiowej. Obkładamy ją przygotowanymi warzywami (tak by przykryły one rybę), polewamy oliwą z oliwek, która została na dnie miseczki. Całość zawijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa, miseczka, coś do mieszania, praska do czosnku i oczywiście piekarnik ;-)
Jak podawać?
Potrawę można spożywać samodzielnie (jest dość sycąca) albo z ryżem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Grotesq |