Składniki:
Świeże śledzie (2 kg),
cebula (1/2 kg) + jeden duży por,
mąka pszenna (do obtaczania),
1/2 l octu spirytusowego,
3 dag gorczycy,
olej (do smażenia),
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, kurkuma, przyprawa do zup (koniecznie Knorr)
Jak przyrządzić?
Śledzie odgłowić, wypatroszyć, umyć i osuszyć.Przygotować zalewę octową w stosunku 4:1 (na cztery filiżanki wody - jedną filiżankę octu 10%), wrzucić do niej pokrojoną w talarki cebulę oraz korzeń pora, liście laurowe, ziele angielskie, cukier (do smaku - ale ja daję 6 dużych i czubatych łyżek), 3 dag gorczycy, 1 kostkę bulionową, sól do smaku i gotować cebulę tak długo, aż będzie na wpół miękka.Gdy wstawiłem zalewę octową do gotowania, zabieram się za obcieknięte już śledzie, tj. solę je i pieprzę do smaku, obsypuję kurkumą, obtaczam w mące i odstawiam na suchą deskę.Śledzie powinny leżeć w tej soli i w mące około 1/2 godziny.W międzyczasie zdejmuję zalewę z cebulą i porem i odstawiam do wychłodzenia. Teraz zabieram się za smażenie. Smażę śledzie zawsze na głębokim oleju, tak aby cała ryba była przykryta olejem (wówczas będzie soczysta), i wkładam ryby zawsze na gorący olej.Ryby po usmażeniu odkładam do głębokich salaterek i przekładam każdą warstwę cebulą i porem z zalewy.Na koniec doprawiam zalewę octową do smaku płynną przyprawą do zup Knorra (na dwa litry zalewy - 2 do 3 łyżek przyprawy), ryby zalewam i odstawiam na 12-24 godz.Rewelka!
Jak podawać?
Ryba najlepiej smakuje podana z ciemnym pieczywem posmarowanym masłem koperkowym.
Uwagi:
Ja osobiście solę ryby dosyć obficie i zalewę robię nieco mocniejszą (na 4 szklanki wody daję 1,5 szklanki octu), ale z uwagi na dzieci lub osoby starsze nie zawsze tak można.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 14-20 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Kizior |