Składniki:
Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 płaska łyż. proszku do pieczenia, 2/3 szkl. piwa, półtorej kostki margaryny, aromat waniliowy. Krem: 1 szkl. mleka, 20 dag cukru, po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, kostka masła, aromat rumowy
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać mąkę z proszkiem, wlać piwo, aromat i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do zamrażalnika. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek i piec osobno 20 min w 200 stopniach. Zagotować poł szklanki mleka z cukrem, dodać obie mąki rozprowadzone z resztą mleka i ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć na puch i wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowym kremem przełożyć upieczone krążki. Oblać dowolną polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | masza.e |