Składniki:
2 kg porów,
2-3 "laski" kiełbasy (wg uznania),
puszka groszku konserwowego,
koncentrat pomidorowy Włocławek - słoik 250 g,
1/4 szkl. oleju,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, vegeta (do smaku)
Jak przyrządzić?
Por dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić na w miarę cienkie plasterki, wykorzystując zarówno korzeń, jak i część zieloną. Wrzucić na gorący olej i dusić ok. 5 minut na słabym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyprawiając przyprawami wg uznania. Całość dusić jeszcze ok. 10-15 minut, podlewając zalewą z groszku konserwowego i wodą, jeśli zachodzi taka konieczność. Na koniec dodać puszkę groszku i koncentrat pomidorowy. Życzę smacznego! Potrawa jest naprawdę pyszna, nawet dla tych, którzy nie lubią tzw. warzyw cebulowatych.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-12 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agucha |