Składniki:
40 dag wędzonego na grillu łososia lub 2-3 dzwonka surowego łososia, 4 pomidory, cebula, makaron świderki, śmietanka 18 lub 22%, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Jeśli używamy surowego łososia, trzeba go najpierw posolić i ugotować na parze (ok. 15 minut).Obieramy rybę z ości.Dusimy posiekaną cebulę.Dodajemy rybę, obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory.Solimy i pieprzymy (można też dodać trochę oregano lub bazylii, ale niekoniecznie).Dusimy ok. 10-15 minut.Dodajemy małe opakowanie śmietanki i ok. 2 minut dusimy na ogniu.Całą masę łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Jak podawać?
Potrawę można podać w salaterkach.
Uwagi:
Trochę lepszy smak jest z wędzonego łososia, ale taniej wychodzi z surowego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emila |