Składniki:
Około 20 skrzydełek z kurczaka,
marynata staropolska do mięsa (w proszku),
marynata pikantna do drobiu (w proszku),
3 ząbki czosnku,
olej,
pieprz,
sól
Jak przyrządzić?
Skrzydełka dobrze umyć. Marynatę rozrobić olejem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wcisnąć czosnek, dodać pieprz, troszkę soli. Skrzydełka "natrzeć" marynatą, włożyć do pojemnika i na minimum godzinkę do lodówki. W trakcie schładzania można skrzydełka od czasu do czasu przemieszać, ponieważ "sosik" będzie opadał na dno naczynia i te skrzydełka u góry mogą mieć mało marynaty. Po dostatecznym czasie chłodzenia skrzydełka rozkładamy na gorącym grillu - co jakiś czas przewracać. Piec około 30 min.
Uwagi:
Do marynaty można dodać łyżkę miodu lub sos słodko-kwaśny, można też tabasco - będzie pikantne:)
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Milka |