Składniki:
6 jajek, 1 mały kubek jogurtu naturalnego, 25 dag gęstej śmietany, 2-3 łyżki wody gazowanej, 3-4 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy, sól, pieprz, cukier, po pół główki różnych odmian sałaty, 1 pęczek rzodkiewek, 15 dag pieczarek
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo. Pokroić na połówki. Przygotować sos jogurtowy: jogurt wymieszać z wodą, śmietaną i musztardą, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na małe kawałki. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na ćwiartki. Pieczarki w plasterki. Dodać sałatę. Wszystko ostrożnie przemieszać. Ułożyć na półmisku. Na wierzchu poukładać połówki jajek. Polać sosem.
Uwagi:
Jest pyszna, w sam raz na święta.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kaha |