Kapusta smażona z wieprzowiną - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Pół główki kapusty, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, ok. ćwierć kilo mięsa wieprzowego (wołowe będzie równie smaczne), pieczarki (ile kto lubi), masło, bułka tarta, kostka rosołowa - wołowa, sól, pieprz, vegeta.

Jak przyrządzić?

Kapustę i cebulę pokrój drobno. W garnku rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć do niego cebulkę. Zarumień ją lekko na średnim ogniu, po czym dodaj do niej pokrojoną kapustę oraz kostkę rosołową. Zakryj garnek i duś około 20 minut. Uwaga! Kapusta uwielbia się przypalać, więc mieszaj często i ewentualnie delikatnie skraplaj wodą. W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, a na patelni rozpuść około pół łyżki masła. Do masła wrzuć wyciśnięty czosnek, lekko podsmaż. Do czosnku dodaj mięso, przypraw je vegetą, solą i sporą ilością pieprzu, smaż około 7 minut. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki i smaż, aż uznasz, że pieczarki są takie, jak lubisz. Na koniec (gdy smak będzie już odpowiedni) posyp mięso dwiema łyżkami bułki tartej i zasmaż dokładnie. Kiedy kapusta będzie miękka (nie może się rozpadać ani też chrupać), a mięso gotowe, zmieszaj wszystko w garnku i chwilę podsmaż. Smacznego!

Jak podawać?

Podawać najlepiej z makaronem. Może być z pieczywem lub zupełnie bez niczego ;-))

Uwagi:

Gdy zmieszasz mięso obtoczone bułką tartą z kapustą, od tej chwili nie skraplaj potrawy wodą!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Autorfief

Kapusta smażona z wieprzowiną: Podobne przepisy

Kapusta smażona z wieprzowiną: wypróbuj również

Wieprzowina z warzywami - smacznie i kolorowo

... Wieprzowina jest przez nas zwykle jedzona w postaci kotleta schabowego. Tymczasem warto ją połączyć z pełnymi witamin warzywami. Na taką kolorową wieprzowinę skuszą się nawet dzieci. Marchewka, papryka, pieczarki, cebula – to musi być dobre. ... ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... i kuszące zapachy, które nawet najbardziej silnego zwolennika zdrowego odżywiania potrafią zwalić z nóg. W tym niezwykłym czasie chyba najbardziej nęci nas aromat świeżo smażonych pączków z marmoladą ... , a zwłaszcza z przepisem na żeberka w ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... i dwunastnicy.Potrawy z kapustą w roli ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Surówka z kapusty - kolorowo i świątecznie

... Kolorowa surówka z kapusty to świetny dodatek do obiadu w pierwszy dzień świąt. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także doskonale się prezentuje, co w tym wyjątkowym czasie jest bardzo ważne. Naprawdę warto jej spróbować. Sama się przekonaj. ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Surówka z białej kapusty

... zatroszczymy się także o nasze portfele, ponieważ samodzielne przyrządzenie surówki wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Nie masz pojęcia, jaką surówkę przygotować do obiadu? Nie zwlekaj i zobacz, co możesz zrobić na bazie kapusty. ... i ...

dawno temu

Zupa z kapusty włoskiej

... Masz już dość pomidorowej i ogórkowej? Chcesz stworzyć coś nowego? Przepis na zupę z kapusty włoskiej jest więc właśnie dla ciebie. Jeśli jeszcze nie wiesz jak smakuje gruszka z pieprzem cayenne, pora to zmienić. Zaskocz wszystkich nowym ...

dawno temu

Sałatka z czerwonej kapusty

... Sałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu ... goździkolej do posmarowania rondla1. Przygotowane ...

dawno temu

Powiązane Tematy