Składniki:
Pół główki kapusty, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, ok. ćwierć kilo mięsa wieprzowego (wołowe będzie równie smaczne), pieczarki (ile kto lubi), masło, bułka tarta, kostka rosołowa - wołowa, sól, pieprz, vegeta.
Jak przyrządzić?
Kapustę i cebulę pokrój drobno. W garnku rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć do niego cebulkę. Zarumień ją lekko na średnim ogniu, po czym dodaj do niej pokrojoną kapustę oraz kostkę rosołową. Zakryj garnek i duś około 20 minut. Uwaga! Kapusta uwielbia się przypalać, więc mieszaj często i ewentualnie delikatnie skraplaj wodą. W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, a na patelni rozpuść około pół łyżki masła. Do masła wrzuć wyciśnięty czosnek, lekko podsmaż. Do czosnku dodaj mięso, przypraw je vegetą, solą i sporą ilością pieprzu, smaż około 7 minut. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki i smaż, aż uznasz, że pieczarki są takie, jak lubisz. Na koniec (gdy smak będzie już odpowiedni) posyp mięso dwiema łyżkami bułki tartej i zasmaż dokładnie. Kiedy kapusta będzie miękka (nie może się rozpadać ani też chrupać), a mięso gotowe, zmieszaj wszystko w garnku i chwilę podsmaż. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać najlepiej z makaronem. Może być z pieczywem lub zupełnie bez niczego ;-))
Uwagi:
Gdy zmieszasz mięso obtoczone bułką tartą z kapustą, od tej chwili nie skraplaj potrawy wodą!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | fief |