Składniki:
1 kostka margaryny palmy, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, zapach (dowolony), cukier waniliowy, łyżka spirytusu (niekoniecznie), tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy
Jak przyrządzić?
Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (można mikserem). Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i powoli dodawać do masy, wlać zapach i spirytus. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z masą za pomocą łyżki (delikatnie).Formę dokładnie wysmarować tłuszczem, obsypać bułką, wieczko również. Wstawić do garnka z gorącą wodą, gotować 80 minut. Podczas gotowania woda ma sięgać do 3/4 wysokości formy i forma nie może się kiwać (należy ją obciążyć). Gotujemy pod przykryciem. Po przestudzeniu dowolnie dekorujemy. Smacznego.
Potrzebne przybory:
forma do babki gotowanej
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Babijka |