Jak gotować warzywa?
OLIWKA . • dawno temuGotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak.Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ciekawych porad.
Gotowanie warzyw z karotenemWarzywa, które zawierają karoten najlepiej gotować z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Przypominam, że mowa tu o marchewce, pomidorach, papryce, dyni, brukwie czy pietruszce.
Gotowanie kukurydzy w kolbachWiele osób ma niedobry zwyczaj solenia wody, w której znajdują się kolby. To błąd. Kukurydza wtedy twardnieje. Znacznie lepiej jest dosypanie do wody nieco cukru i dolanie mleka. Dzięki tym zabiegom kukurydza nie będzie twarda i zyska przyjemny aromat.
Gotowanie brokułów i kapustyKapustę, brokuły czy brukselkę najlepiej gotować z dodatkiem kilku łyżek mleka. Warzywa gotowane w ten sposób zachowują witaminę C i zyskują lepszy smak. Jeśli zależy ci przede wszystkim na zachowaniu koloru, dodaj kilka kropel soku z cytryny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze