Przepisy z kapusty pekińskiej
DAMIESA • dawno temuTen rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas letniego grillowania. Dziś kilka propozycji daniowych z zastosowaniem kapusty pekińskiej, które pokazują, że kreatywność w kuchni nie zna granic!
Sałatka z kapustą pekińską
Ten rodzaj kapusty świetnie wypada w zestawieniu z zielonymi warzywami. Przygotowując więc pożywny i lekki posiłek na lato można wykorzystać takie składniki jak: kapusta pekińska, por, natka pietruszki, zielony ogórek, zielona papryka, puszka czerwonej fasolki i puszka kukurydzy (należy pamiętać o tym, aby je wcześniej dokładnie odsączyć z nadmiaru płynu, bo w przeciwnym razie sałatka może stać się zbyt wodnista), majonez, sok z cytryny oraz przyprawy pod postacią soli i pieprzu. Warzywa należy poszatkować, a następnie całość wymieszać z majonezem, a na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki kilka kropel soku z cytryny. Tak przyrządzony letni posiłek przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Serwując go, warto wierzch udekorować szczypiorkiem lub listkami mięty.
Surówka z kapustą pekińską
W tym przypadku warto postawić na taką kompozycję składników, aby całość była bardziej dietetyczna i niskokaloryczna. Produkty, które sprawdzą się idealnie to np.: kapusta pekińska, 1 marchew, 1 jabłko, 1 cebula, natka pietruszki. W tym rodzaju surówki można też kompozycję smakową doprawić szczyptą soli i pieprzu. W takim zestawieniu składników świetnie wypada także bazylia czy mięta, a także tymianek, które nadają potrawie wyrazistego aromatu. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie w tego rodzaju surówce pieczarek. Można je wcześniej podsmażyć lekko na patelni, a następnie wkomponować do pozostałych składników. Tym sposobem surówka zyska nietypowy smak i pozwoli także najeść się do syta. Bardzo ważne jest jednak, aby po zdjęciu grzybków z patelni odsączyć z nich nadmiar oleju.
Zapiekanka z kapustą pekińską
Choć do zapiekanek przygotowywanych w piekarniku zazwyczaj nie dodaje się zielonych warzyw, to w tym przypadku takie kulinarne rozwiązanie sprawdza się doskonale, a do tego takie danie jest także świetnym pomysłem na obiaddla wegetarian. Składniki, które można śmiało wykorzystać przyrządzając taki obiadowy posiłek są np.: 0,5 kg gotowanych ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebula, zielony groszek z puszki, 25 dag sera żółtego, kukurydza z puszki, kapusta pekińska oraz aromatyczne przyprawy np. tymianek czy bazylia. Warzywa z puszki należy wcześniej odsączyć, ziemniaki pokroić na małe kawałki, a kapustę poddusić, aby jej liście stały się bardziej miękkie. Po wymieszaniu wszystkich składników, należy dodać do zapiekanki z ziemniaków starty ser żółty, a następnie całość przyprawić solą, pieprzem oraz wybranym rodzajem ziół. Do tego na sam koniec należy wierzch posypać startym serem żółtym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 20 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze