Dieta lekkostrawna - gdy dopadnie cię choroba
OLIWKA . • dawno temuLekarz odwiedzający chorego zaleca bardzo często dietę lekkostrawną. Nie oznacza to wcale, że trzeba się odżywiać sucharkami i kaszka manną. Posiłki powinny dostarczać wszystkich niezbędnych składników, a jednocześnie nie obciążać przewodu pokarmowego.
Posiłki lekkostrawnePosiłki lekkostrawne różnią się od normalnych tym, że przygotowuje się je w odmienny sposób i wyłącza się niektóre produkty. Najważniejsze to jeść pokarmy, które krótko zalegają w żołądku, nie powodują wzdęć, nie są więc żadnym obciążeniem dla przewodu pokarmowego.
Dania lekkostrawneDania lekkostrawne najczęściej gotowane są w wodzie lub na parze, co jest jeszcze zdrowsze. Nie powinny być łączone z octem, marynatami ani ostro przyprawiane. Zabronione jest także smażenie produktów i dodawanie do nich tłuszczu. Można natomiast przygotowywać dania duszone. Jeśli zdecydujemy się na pieczenie to należy bezwzględnie owinąć produkty w pergamin lub folię aluminiową.
Lekkostrawne potrawy – czego należy unikać?Przy diecie lekkostrawnejnależy zrezygnować z żytniego i pszennego pieczywa, a także grubych makaronów i kaszy jaglanej. Zbyt kwaśne mleko oraz ostre i tłuste sery to również nie jest dobry wybór. Trzeba unikać wszystkiego, co tłuste, także ryb, takich jak: śledź, łosoś czy węgorz. Świeże warzywa mogą niestety zaszkodzić, zwłaszcza ogórki, rzepa, kapusta kiszona. Oczywiście całkowicie wykluczamy z diety lekkostrawnej alkohol i słodycze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze